Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Amazon lancar khidmat langganan ubat preskripsi

  Amerika syarikat, 24 JAN – Amazon menambah program diskaun ubat preskripsi kepada perniagaan kesihatan yang semakin berkembang.

  Syarikat gergasi itu hari ini berkata, mereka akan melancarkan RxPass, perkhidmatan langganan untuk pelanggan yang mempunyai keahlian Prime. Amazon berkata orang ramai akan membayar AS$5 sebulan untuk mengisi sebanyak mungkin mana ubat dari senarai sekitar 50 ubat generik, yang biasanya adalah versi yang lebih murah daripada ubat jenama.

  Syarikat itu berkata yuran tetap itu boleh meliputi senarai ubat seperti antibiotik, amoxicillin dan ubat anti-radang, naproxen. Sildenafil juga disenaraikan. Ia digunakan untuk merawat disfungsi ereksi di bawah nama jenama Viagra dan juga merawat bentuk tekanan darah tinggi.

  Amazon menjual pelbagai ubat generik melalui perkhidmatan farmasinya. Sesetengahnya sudah kos serendah AS$1 untuk bekalan selama 30 hari, jadi manfaat program baru ini akan berbeza-beza mengikut pelanggan.

  Program ini tidak menggunakan insurans, dan orang yang mempunyai pampasan Medicaid atau Medicare yang dibiayai oleh kerajaan tidak layak. Ia akan tersedia di 42 negeri dan Washington DC semasa pelancaran.

  Mana-mana program yang mendapatkan ubat generik yang murah kepada lebih ramai pesakit ‘adalah sesuatu yang baik’, kata Karen Van Nuys, pakar ekonomi yang mengkaji harga ubat di Universiti Southern California. Beliau turut menambah dalam kenyataannya bahawa dia tidak pasti seberapa besar impak yang ada dengan adanya RxPass.

  Dia mencatat bahawa program ini terhad kepada ahli Amazon Prime. Pilihan lain seperti Mark Cuban CostPlus Drug Co menjual lebih banyak ubat generik, banyaknya kurang daripada AS$5.

  “Saya hanya tidak tahu sama ada ia memperluaskan akses kepada satu set pesakit baru,” kata Van Nuys.

  Walau bagaimanapun, langkah ini boleh membantu syarikat mengambil lebih banyak ruang di pasaran kesihatan, walaupun ia tidak sentiasa berjaya dalam matlamatnya. – AP

  Logo Amazon muncul pada van penghantaran di Boston. Amazon menambah program diskaun ubat preskripsi kepada perniagaan penjagaan kesihatannya yang semakin berkembang. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan