Tuesday, October 4, 2022
22.9 C
Brunei

Anggota polis terbunuh, letupan tepi jalan

-

BANGKOK, 21 SEPT – Satu letupan tepi jalan telah membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan tiga lainnya di selatan Thailand, menurut kenyataan pihak berkuasa hari ini.

Serangan tersebut berlaku pada Selasa malam di sebuah jalan berhampiran kedai yang ditinggalkan di daerah Mai Kaen, wilayah Pattani, menurut pegawai polis, Wasuwat Kongtuk.

Keempat-empat pegawai polis dibawa ke hospital untuk diberikan rawatan dan seorang daripadanya meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami, kata Kongtuk.

Konflik di wilayah selatan Thailand berlaku sejak 2004, membunuh lebih 7,000 orang, ketika pemberontak di wilayah majoriti Muslim berjuang untuk mendapatkan autonomi.

Awal hari ini, polis menjalankan siasatan di tempat kejadian.

Media tempatan melaporkan bahawa kekuatan daripada letupan itu telah menyebabkan kereta polis terpelanting dan menghentam tiang elektrik.

Wilayah selatan, yang dikawal ketat oleh pasukan keselamatan Thailand, berbeza dari kawasan lain di negara itu yang majoriti beragama Buddha, yang menjajah kawasan sempadan Malaysia lebih satu dekad lalu.

Bulan lalu, lebih belasan serangan dan letupan berlaku yang menyasarkan kedai-kedai runcit di stesen-stesen minyak di wilayah Pattani, Yala dan Narathiwat, dengan tujuh mengalami kecederaan ringan.

Pandemik COVID telah meredakan pertelingkahan di bahagian selatan antara pihak pemberontak dan tentera, namun pertempuran selama enam hari pada Oktober tahun lalu telah membunuh enam orang. – AFP

Satu letupan tepi jalan telah membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan tiga lainnya di selatan Thailand, kelmarin.- AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -