Tuesday, August 9, 2022
29.7 C
Brunei

Bekas pekerja Apple didakwa tipu AS$10 juta

-

SAN JOSE, CALIFORNIA, 20 MAC – Seorang bekas pekerja Apple telah didakwa menipu syarikat gergasi teknologi itu daripada AS$10 juta dengan mengambil sogokan, mencuri peralatan dan pengubahan wang haram, kata pendakwa raya persekutuan.

Dhirendra Prasad, 52, bekerja selama 10 tahun sebagai pembeli di jabatan Rantaian Bekalan Perkhidmatan Global Apple. Kes jenayah persekutuan yang dibongkar Jumaat lalu mendakwa bahawa dia mengeksploitasi kedudukannya untuk menipu syarikat dalam beberapa skim, termasuk mencuri alat ganti dan menyebabkan syarikat itu membayar barangan dan perkhidmatan yang tidak pernah diterimanya.

Mahkamah telah membenarkan kerajaan persekutuan merampas lima hartanah dan akaun kewangan bernilai kira-kira AS$5 juta daripada Prasad dan kerajaan sedang berusaha untuk mengekalkan aset tersebut sebagai hasil jenayah, kata pejabat Peguam AS di San Jose dalam satu kenyataan berita.

Prasad dijadualkan hadir di mahkamah Khamis depan untuk menjawab pertuduhan terlibat dalam konspirasi untuk melakukan penipuan, pengubahan wang haram dan pengelakan cukai. Tidak jelas sama ada dia telah mengekalkan seorang peguam. Nombor telefon yang disenaraikan untuknya diputuskan sambungannya.

Dua pemilik syarikat vendor yang menjalankan perniagaan dengan Apple telah mengaku bersubahat dengan Prasad untuk melakukan penipuan dan pengubahan wang haram, kata pendakwa raya.

Prasad dijadualkan membuat penampilan pertama di Mahkamah Daerah AS di San Jose minggu depan pada Khamis. Penipuan, pengubahan wang haram dan pengelakan cukai masing-masing membawa hukuman maksimum lima hingga 20 tahun, tetapi garis panduan hukuman dan budi bicara hakim bermakna kebanyakan orang yang disabitkan kesalahan penipuan di mahkamah persekutuan menerima kurang daripada hukuman maksimum. – AP

Seorang bekas pekerja Apple telah didakwa menipu syarikat gergasi teknologi itu daripada lebih AS$10 juta. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -