Sunday, March 26, 2023
29.2 C
Brunei

-

China rancang penyiapan stesen angkasa 2022

BEIJING, 6 JAN – China telah menetapkan semula komitmen untuk menyiapkan stesen angkasa orbit menjelang akhir tahun dan berkata ia merancang lebih daripada 40 pelancaran pada 2022, meletakkannya hampir setaraf dengan Amerika Syarikat (AS).

Pelancaran termasuk dua misi anak kapal Shenzhou, dua kapal angkasa kargo Tianzhou dan dua modul tambahan stesen itu, lapor agensi berita rasmi Xinhua hari ini, memetik pengumuman baru-baru ini oleh perbadanan sains dan teknologi Aeroangkasa China yang dikenali sebagai CASC.

Dikenali sebagai Mengtian dan Wentian, modul sains itu akan menyertai modul teras Tianhe yang kini menempatkan kru tiga orang.

Jadual pelancaran menunjukkan bagaimana program tradisional China yang berhati-hati meningkatkan irama misinya ketika ia berusaha untuk mengambil peranan utama dalam penerokaan angkasa lepas.

AS menjangkakan jumlah pelancaran yang sama tahun ini, selepas kadarnya menurun pada 2021 disebabkan oleh pandemik COVID-19. Rantaian bekalan untuk barangan penting seperti cip komputer telah terganggu dan oksigen cecair yang digunakan sebagai bahan api roket terpaksa dialihkan ke hospital untuk menyelamatkan pesakit.

Antara yang paling dinanti-nantikan ialah pelancaran sistem pelancaran angkasa dijangka sekitar bulan Mac – roket setinggi 1,010 meter yang dijadualkan untuk misi bulan akan datang.

Program angkasa lepas kendalian tentera China telah dihalang daripada stesen angkasa antarabangsa, terutamanya disebabkan bantahan AS.

Dengan sebahagian besarnya bekerja sendiri, China telah meneruskan program stesen angkasa Tiangong, membina dan kemudian meninggalkan dua stesen percubaan sebelum memulakan lelaran terkini.

Misi Shenzhou-13 selama enam bulan oleh anak kapal Tianhe adalah yang paling lama di China sejak pertama kali menempatkan manusia di angkasa pada 2003, menjadi hanya negara ketiga berbuat demikian selepas Rusia dan AS. – AP

China telah menetapkan semula komitmen untuk menyiapkan stesen angkasa orbit menjelang akhir tahun dan berkata ia merancang lebih 40 pelancaran untuk 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -