Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Dana bantuan Turkiye, Syria giat diusahakan

  BRUSSELS, 20 MAC – Pertubuhan bantuan menggesa penderma antarabangsa pada persidangan pembiayaan di Brussels hari ini untuk meningkatkan bantuan mereka kepada mangsa gempa bumi dahsyat yang melanda Turkiye dan Syria bulan lepas.

  Gempa dahsyat berukuran 7.8 magnitud meranapkan seluruh bandar, membunuh lebih 50,000 orang di seluruh tenggara Turkiye dan sebahagian Syria yang dilanda perang.

  Berjuta-juta orang kehilangan tempat tinggal dan anggaran awal dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan kerosakan di Turkiye sahaja boleh berjumlah lebih daripada AS$100 bilion.

  Banjir kilat minggu lalu di wilayah itu hanya menambah kesengsaraan, mengorbankan 14 orang yang tinggal di tempat perlindungan sementara.

  Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran awal bulan ini tentang tahap tindak balas yang lemah untuk pembiayaan segera yang dibuat pada pertengahan Februari.

  Satu kumpulan bantuan, Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa (IRC), menyeru penderma sekurang-kurangnya memastikan bantuan kecemasan PBB memperuntuk AS$1 bilion untuk Turkiye dan AS$397 juta untuk Syria dibiayai sepenuhnya.

  PBB berkata rayuan untuk Turkiye setakat ini hanya 16 peratus dipenuhi, manakala angka untuk Syria berada pada 72 peratus. – AFP

  Gambar menunjukkan bahagian Kubu Saladin, tapak Warisan Dunia UNESCO, di wilayah Latakia Syria pada 7 Mac yang dilanda gempa bumi. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -