Saturday, June 10, 2023
22.5 C
Brunei

  -

  Filipina siap sedia hadapi taufan Mawar

  MANILA, 26 MEI – Filipina sedang bersiap sedia menghadapi taufan super Mawar yang mengancam hujan dan angin kencang di seluruh kepulauan itu hujung minggu ini.

  Pentadbiran Perkhidmatan Atmosfera, Geofizik dan Astronomi Filipina hari ini memberi amaran bahawa Mawar akan menurunkan hujan yang boleh mencetuskan banjir kilat dan tanah runtuh di banyak kawasan, termasuk Metro Manila, kerana ia terus mendapat kekuatan semasa bergerak ke arah Filipina.

  Dalam nasihat terbaharunya, biro cuaca negeri berkata Mawar dikesan di timur pulau Luzon, bertiup ke arah barat laut pada kelajuan 25 kilometer sejam (kmsj), membawa angin 215kmsj dan tiupan sehingga 265kmsj.

  Mawar diramal memasuki Filipina sama ada pada malam ini atau awal pagi esok, menjadi taufan kedua yang melanda negara berkenaan tahun ini.

  Biro itu memberi amaran bahawa ‘keadaan kuat kepada ribut’ dan ‘keadaan kuat kepada angin ribut’ mungkin dialami di kawasan paling utara Luzon.

  Mawar juga diramalkan akan meningkatkan monsun barat daya, yang mungkin membawa hujan monsun di bahagian barat pulau Luzon dan tengah Filipina bermula Ahad atau Isnin.

  Pengawal Pantai Filipina, tentera dan polis berwaspada dan memastikan kesediaan pasukan dalam operasi tindak balas bencana. Tentera turut mengangkut barangan ke wilayah terpencil Batanes yang terletak di laluan bergerak Mawar. – Xinhua

  Foto menuntutjukkan pokok tumbang bersepah di jalan pada 25 Mei di Yigo, Guam, selepas Taufan Mawar melintasi pulau itu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea S sasar hubungan sihat dengan China

  SEOUL, 9 JUN - Penasihat keselamatan Korea Selatan, hari ini berkata negara itu berhasrat untuk mewujudkan hubungan sihat dengan China yang menekankan amalan saling...
  - Advertisment -