Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Google, Apple dilanda kesuraman

SAN FRANSISCO, 3 FEB – Google dan Apple kelmarin melaporkan keputusan suram untuk suku terakhir 2022 apabila Amazon mengatasi jangkaan, tetapi memberi amaran bahawa bulan-bulan mendatang akan menjadi tidak menentu dalam saat yang sukar untuk Big Tech.

Syarikat gergasi teknologi mencatatkan pendapatan apabila saham dalam Meta melonjak sehari selepas ia melaporkan hasil yang lebih baik daripada yang dijangkakan, menandakan perbelanjaan dan pengurangan pekerjaan.

Keputusan itu menyusuli minggu pusingan pemberhentian yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam sektor teknologi yang biasanya tidak dapat dipertikaikan di tengah-tengah pesimisme mengenai prospek ekonomi.

Suasana yang meruncing berlaku selepas pertumbuhan luar biasa semasa tempoh puncak COVID apabila pengguna beralih ke dalam talian untuk bekerja, membeli-belah dan berhibur.

“Keputusan Big Tech daripada Apple, Amazon, dan Alphabet melukiskan gambaran persekitaran permintaan yang jauh berbeza daripada yang diharapkan oleh tech bears,” ciap penganalisis Wedbush Dan Ives, merujuk kepada pelabur yang percaya saham berada di laluan menurun.

Hasil induk Google Alphabet sebanyak AS$76 bilion pada suku keempat dan keuntungan sebanyak AS$13.6 bilion adalah di bawah pendapatannya dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya, dengan harga saham jatuh lebih daripada 3 peratus dalam perdagangan selepas pasaran.

Google melihat kemerosotan dalam jualan pengiklanan pentingnya, yang sedikit lebih baik daripada unjuran penganalisis, menurut data yang disusun oleh Factset. – AFP

Artikel sebelum iniStanChart Brunei rai TBC
Artikel seterusnyaCurahan hati Yura dalam karya
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -