Friday, December 2, 2022
23.8 C
Brunei

-

Hukuman sebat pesalah dikurangkan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 NOV – Mahkamah Rayuan pada 19 November lalu telah mengurangkan hukuman sebatan ke atas seorang pesalah pecah rumah daripada tiga kali sebatan kepada dua sebatan kerana mendapati mahkamah yang menjatuhkan hukuman tidak memberi pengurangan untuk mempertimbangkan hukuman.

Yang Di-Pertua Mahkamah Rayuan, Michael Peter Burrel berserta Hakim Conrad Seagroatt dan Michael Lunn, menyemak semula kes terhadap Muhammad Aiman ​​bin Morni.

Pendakwa Raya Ahmad Firdaus Mohammad membantu mahkamah membalas permohonan Muhammad Aiman bagi pengurangan keseluruhan hukuman.

Fakta yang dinyatakan ialah perayu telah mengaku bersalah atas lima pertuduhan mencuri, mengendalikan barang curi dan pecah rumah yang mengakibatkan Mahkamah Perantaraan menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun empat bulan dengan tiga kali sebatan.

Dalam rayuan, mahkamah mendapati bahawa mahkamah yang menjatuhkan hukuman telah memberi pengurangan untuk tempoh hukuman penjara, tetapi tidak bagi hukuman sebat, selepas mengambil kira pengakuan bersalah serta-merta perayu dan mitigasinya.

Mahkamah yang menjatuhkan hukuman juga mengimbangi hukuman dengan memikirkan tentang prevalens kesalahan-kesalahan seumpamanya sebelum ini.

Mahkamah mengurangkan bilangan sebatan kepada dua untuk menggambarkan fakta bahawa apabila membuat pengurangan bagi pengakuan bersalah, kedua-dua tempoh penjara dan bilangan sebatan harus dikurangkan, mahkamah memutuskan sambil mengekalkan hukuman penjara.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -