Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Kadar COVID menjunam menjelang keputusan had suaka

SOMERTON, ARIZONA, 25 MAC – Satu demi satu, suara memanggil nama 169 orang yang baru dikeluarkan oleh Peronda Sempadan Amerika Syarikat (AS). Pendatang bangkit dari kerusi lipat di gudang klinik dan berjalan ke meja pekerja berjubah biru, yang menguji mereka untuk COVID.

Semua kecuali dua wanita Cuba diuji negatif untuk COVID Februari itu. Mereka telah dikuarantin ke bilik motel, manakala pendatang lain menaiki bas sewa ke Lapangan Terbang Antarabangsa Sky Harbor Phoenix untuk penerbangan merentasi AS.

Ujian mereka adalah antara hanya tujuh daripada 5,301 ujian yang dilakukan oleh Pusat Serantau untuk Kesihatan Sempadan berhampiran Yuma, Arizona bulan lalu untuk pendatang yang dibebaskan yang positif – kadar 0.1 peratus.

Kadar COVID menjunam dalam kalangan pendatang yang melintasi sempadan dari Mexico ketika pentadbiran Biden menghadapi tarikh akhir Selasa untuk menamatkan atau melanjutkan sekatan menyeluruh ke atas suaka yang bertujuan mengehadkan penyebaran virus.

Kadar yang lebih rendah menimbulkan lebih banyak persoalan tentang alasan saintifik untuk perintah kesihatan awam yang menyebabkan pendatang diusir dari AS lebih daripada 1.7 juta kali sejak Mac 2020 tanpa peluang untuk meminta suaka.

Walaupun tiada kadar agregat untuk pendatang, keputusan ujian daripada beberapa koridor utama untuk lintasan sempadan haram menunjukkan ia adalah jauh di bawah paras yang telah mencetuskan kebimbangan dalam kalangan pegawai AS.

Di California, 54 daripada 2,877 pendatang diuji positif pada dua minggu pertama bulan Mac, menurut Jabatan Perkhidmatan Sosial negeri. Itu kadar hanya 1.9 peratus, turun daripada puncak 28.2 peratus pada 8 Januari. – AP

Kadar COVID-19 menjunam dalam kalangan pendatang yang melintasi sempadan dari Mexico. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -