Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Kris Wu dipenjara 13 tahun

  Bekas anggota kumpulan K-Pop EXO, Kris Wu dipenjara 13 tahun selepas mahkamah membuktikan dirinya bersalah kerana merogol tiga wanita.

  Mahkamah Daerah Chaoyang memaklumkan, hukuman tersebut dijatuhkan atas jenayah rogol yang dilakukannya pada 2018 dan 2020.

  “Selepas menilai sifat, keadaan dan kesan jenayah dilakukan, hakim sebulat suara bersetuju dengan hukuman tersebut,” jelas mahkamah dalam kenyataan.

  Wu dibuktikan bersalah menganjurkan parti seks pada 2018, selain merogol seorang wanita pada 2020.

  Mahkamah mendapati tiga mangsa terlibat berada di bawah pengaruh alkohol ketika dirogol.

  Kris Wu dipenjara 13 tahun selepas terbukti bersalah merogol tiga wanita. – Agensi

  Proses perbicaraan yang bermula Jun lepas dilakukan secara tertutup untuk melindungi privasi mangsa.

  Polis menahan reman penyanyi berketurunan Cina Kanada itu sejak Ogos 2021 selepas aduan dibuat tentang kegiatannya di laman sosial yang berulang kali mengajak remaja bawah umur melakukan seks.

  Pada tahun sama, seorang remaja perempuan tampil membuat laporan polis berkenaan tindakan Wu yang merogolnya ketika dia mabuk.

  Remaja itu juga mendakwa dihubungi tujuh wanita yang mengaku digoda penyanyi tersebut dengan menjanjikan pekerjaan.

  Selain kes rogol, Kris juga didenda sebanyak 600 juta yuan (RM375 juta) atas kesalahan mengelak membayar cukai, menurut Perkhidmatan Cukai Perbandaran Beijing bagi Pentadbiran Percukaian Negeri.

  Kris adalah penyanyi, rapper, pelakon dan model selain pernah menyertai EXO pada 2012.

  Dia hanya sempat bersama EXO selama dua tahun sebelum meninggalkan kumpulan itu pada 2014 kerana tidak berpuas hati dengan perjanjian kontrak bersama SM Entertainment. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...