Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  Kumpulan penggodam Korea U dikenakan sekatan

  SEOUL, 2 JUN – Korea Selatan hari ini mengenakan sekatan unilateral ke atas kumpulan penggodam Korea Utara yang dikenali sebagai Kimsuky sebagai tindak balas terhadap pelancaran roket satelit pengintip tentera di angkasa oleh Pyongyang, menurut kementerian luar.

  Seoul bersama Washington juga mengeluarkan nasihat keselamatan yang memberi amaran kepada masyarakat antarabangsa mengenai aktiviti haram kumpulan itu yang didakwa terlibat dalam kecurian maklumat dan teknologi, lapor agensi berita Yonhap.

  Menurut kementerian itu, Kimsuky, sebuah unit dalam Biro Am Peninjau, agensi perisikan tentera Korea Utara, dituduh mengumpul risikan daripada individu dan institusi dalam bidang diplomasi, keselamatan dan pertahanan negara, dan menyerahkannya kepada rejim Korea Utara.

  Kumpulan itu juga diketahui terlibat dalam memperoleh teknologi canggih berkaitan pembangunan senjata, satelit dan teknologi angkasa di seluruh dunia yang secara langsung atau tidak langsung membantu dalam projek pembangunan satelit Korea Utara.

  Tindakan Seoul itu merupakan sekatan unilateral pertama di dunia terhadap kumpulan penggodam Korea Utara. Ia juga mewakili langkah sekatan unilateral kelapan terhadap Utara sejak pentadbiran Yoon Suk Yeol bermula Mei tahun lalu.

  Nasihat bersama Seoul-Washington mengenai Kimsuky itu mengandungi maklumat terperinci tentang teknik penggodaman yang digunakan oleh kumpulan itu selain mengesyorkanl langkah berjaga-jaga terhadap aktiviti yang mencurigakan itu.

  Nasihat itu dikeluarkan bersama oleh Perkhidmatan Perisikan Kebangsaan (NIS) Korea Selatan, Agensi Polis Kebangsaan Korea (KPNA), kementerian luar negeri, Biro Siasatan Persekutuan AS, jabatan negara dan Agensi Keselamatan Negara. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...