Tuesday, December 5, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Lawatan Blinken ke Saudi perkukuh hubungan tegang

  JEDDAH, ARAB SAUDI, 6 JUN – Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken mengadakan lawatan ke Arab Saudi hari ini untuk mengukuhkan hubungan yang tegang dengan sekutu lamanya itu ketika kerajaan yang kaya dengan minyak itu menjalin hubungan yang lebih rapat dengan saingan AS.

  Lawatan tiga hari Blinken juga akan memberi tumpuan kepada usaha menamatkan konflik di Sudan dan Yaman, pertempuran bersama menentang kumpulan IS dan hubungan dunia Arab dengan Israel.

  Lawatan beliau dibuat pada masa pakatan yang beralih dengan cepat di Timur Tengah, berpusat di sekitar perhubungan yang diaturkan oleh China pada bulan Mac antara kuasa besar serantau iaitu Arab Saudi dan Iran.

  Satu lagi perubahan penting menyaksikan pemimpin Syria, Bashar al-Assad dijemput kembali ke Liga Arab bulan lalu buat kali pertama sejak permulaan perang saudara 12 tahun di mana kerajaannya telah disokong oleh Rusia dan Iran.

  “Terdapat banyak kerja yang cuba kami lakukan,” kata pegawai kanan Jabatan Negara AS yang berurusan dengan hal ehwal Semenanjung Arab, Daniel Benaim, sebelum lawatan Blinken.

  “Kami memberi tumpuan kepada agenda afirmatif di sini dan banyak kerja yang boleh dilakukan oleh negara kita bersama,” tambahnya.

  Blinken sepatutnya mendarat di bandar Laut Merah Jeddah pada sebelah malam dan dijangka bertemu dengan ketua de facto Arab Saudi, Putera Mahkota Mohammed bin Salman, sebelum menuju ke Riyadh esok. – AFP

  Setiausaha Negara AS, Antony Blinken berucap pada sidang kemuncak dasar tahunan American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) Grand Hyatt pada 05 Jun di Washington, DC. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Belarus, China terus tingkat hubungan

  BEIJING, 4 DIS – Presiden China, Xi Jinping, dan Alexander Lukashenko mengalu-alukan peningkatan hubungan hari ini, setelah mereka mengadakan perbincangan semasa lawatan kedua pemimpin...