Friday, August 19, 2022
24.2 C
Brunei

Meteorit tidak mengandungi bukti kehidupan Marikh

-

CAPE CANAVERAL, FLORIDA, 14 JAN – Meteorit berusia 4 bilion tahun dari Marikh yang menyebabkan percikan di Bumi beberapa dekad lalu tidak mengandungi bukti kehidupan Marikh purba dan primitif, lapor saintis kelmarin.

Pada tahun 1996, pasukan yang diketuai NASA mengumumkan bahawa sebatian organik di dalam batu itu nampaknya telah ditinggalkan oleh makhluk hidup. Para saintis lain ragu-ragu dan para penyelidik telah menolak teori itu selama beberapa dekad, yang terbaharu oleh pasukan yang diketuai oleh Andrew Steele dari Institusi Sains Carneige.

Sampel kecil daripada meteorit menunjukkan sebatian kaya karbon sebenarnya adalah hasil daripada air – kemungkinan besar air masin – mengalir di atas batu tersebut untuk tempoh yang berpanjangan, kata Steele. Penemuan itu muncul dalam laporan jurnal Science.

Pada masa lalu Marikh, sekurang-kurangnya dua hentaman berlaku berhampiran batu, memanaskan permukaan sekeliling planet, sebelum hentaman ketiga melantunnya dari planet merah itu dan ke angkasa lepas berjuta-juta tahun yang lalu. Batu seberat 2 kilogram itu ditemui di Antartika pada tahun 1984.

Air bawah tanah yang bergerak melalui celah-celah batu, semasa ia masih di Marikh, membentuk gumpalan kecil karbon yang ada, menurut para penyelidik. Perkara yang sama boleh berlaku di Bumi dan boleh membantu menjelaskan kehadiran metana dalam atmosfera Marikh, kata mereka.

Tetapi dua saintis yang mengambil bahagian dalam kajian asal tidak menyetujui penemuan terbaharu ini, menggelarnya ‘mengecewakan’. Dalam e-mel yang dikongsi, mereka berkata, tetap menyokong pemerhatian mereka pada 1996.

“Walaupun data yang dibentangkan secara berperingkat menambah pengetahuan kita tentang (meteorit), tafsiran itu bukanlah sesuatu yang baharu dan ia juga tidak disokong penyelidikan,” tulis Kathie Thomas-Keprta dan Simon Clemett, penyelidik astromaterial di Johnson Space Center NASA di Houston.

“Spekulasi yang tidak disokong adalah sia-sia dan tidak menyelesaikan teka-teki mengenai asal-usul bahan organik” dalam meteorit, tambah mereka. – AP

Para saintis berkata mereka telah mengesahkan meteorit dari Marikh tidak mengandungi bukti kehidupan purba Marikh. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -