Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Nadal singkir Gasquet, mara pusingan keempat Terbuka AS

-

NEW YORK, 4 SEPT – Rafael Nadal menewaskan rakan karibnya Richard Gasquet buat kali ke-18 untuk mara ke pusingan keempat Terbuka AS pada hari Sabtu manakala pemain nombor satu dunia Iga Swiatek mara ke pusingan 16 terakhir untuk tahun kedua berturut-turut.

Juara empat kali Nadal mengekalkan rekod kemenangan sempurna ke atas Gasquet 18-0 dengan kemenangan 6-0, 6-1, 7-5 untuk kekal di landasan untuk merangkul gelaran Grand Slam ke-23.

Nadal kini telah memenangi 34 set berturut-turut menentang pemain Perancis Gasquet yang pertama kali beraksi dalam kejohanan sebagai pemain muda.

Pada Sabtu, dia memenangi sembilan pusingan pertama pertandingan itu sebelum Gasquet menjadi ahli lembaga pengarah.

Persaingan seterusnya untuk juara Terbuka Australia dan Perancis adalah pemain pilihan ke-22 Frances Tiafoe untuk tempat ke suku akhir.

Tiafoe mara ke pusingan 16 terakhir untuk tahun ketiga berturut-turut dengan menewaskan pemain Argentina Diego Schwartzman 7-6 (9/7), 6-4, 6-4.

Nadal yang berusia 36 tahun tidak menunjukkan kesan teruk hidung berdarah yang dialaminya apabila dia secara tidak sengaja melantunkan raketnya ke mukanya pada pusingan kedua.

“Ia lebih teruk daripada biasanya tetapi tidak mengapa,” katanya bergurau. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -