Wednesday, February 8, 2023
31.8 C
Brunei

-

Peguam digugurkan dari jawatan

Oleh Ak Zaki Kasharan

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 30 NOV – Buat pertama kalinya, tiga hakim Mahkamah Besar bersidang hari ini dan memerintahkan supaya seorang peguam digugurkan daripada senarai Peguam Bela dan Peguam Cara Mahkamah Besar Negara Brunei Darussalam, bermaksud Rozaiman Abdul Rahman tidak lagi boleh bertindak sebagai peguam.

Rozaiman merupakan Presiden Persatuan Undang-undang Brunei dari 2014 hingga 2017, dan Naib Presiden dari 2021 sehingga meletakkan jawatan kerana aduan.

Dia merupakan pemilik tunggal firma guaman yang pada mulanya bernama ZICO RAR yang kemudiannya menukar namanya kepada Rozaiman Abdul Rahman Advocates & Solicitors.

Rozaiman Abdul Rahman tidak lagi boleh bertindak sebagai peguam.

Kes tersebut timbul susulan aduan yang dibuat pada awal 2021 oleh salah seorang anak guamnya, Nadzaty yang juga merupakan seorang rakan keluarga.

Pada 2015, Nadzaty mendapatkan khidmat Rozaiman untuk tindakan saman terhadap dua individu berkaitan fitnah.

Mahkamah hari ini menyatakan “Nadzaty membayarnya $5,000 terlebih dahulu untuk kerja khidmat yang akan dilaksanakannya sebagai peguam dan penasihatnya. Selain daripada sebarang ganti rugi dan kos yang dituntut oleh Nadzaty, dia ingin sekali untuk mendapatkan permohonan maaf secara terbuka”.

“… Kes saman itu berjalan dengan perlahan” dan pengadu menjadi “agak cemas tentang perkembangannya”. “Kebimbangannya adalah wajar,” menurut mahkamah selanjutnya.

Mahkamah juga mendapati “Apa yang telah berlaku, atas inisiatif Rozaiman, tanpa sebarang arahan daripada atau maklumat jujur ​​kepada anak guamnya, dia terus membuat rundingan dengan peguam cara defendan untuk mendapatkan penyelesaian di luar mahkamah”.

Rozaiman juga didapati telah menerima $7,000 “bagi pihak anak guamnya dan menghasilkan, yang tidak diketahui sepenuhnya oleh anak guamnya, dokumen mahkamah yang penting untuk menjejaskan tuntutan anak guamnya secara menyeluruh. Dia tidak pernah memberitahu anak guamnya mengenai sebarang aspek rundingan dan tindakan terakhirnya yang arbitrari. Tandatangan anak guamnya dipalsukan pada salah satu dokumen penting berikutan ‘penyelesaian’ dan ‘pemberhentian’.

Mahkamah menyatakan selepas ‘menyelesaikan’ perkara itu, Rozaiman “mengekalkan penipuannya bahawa kes mahkamah masih berjalan tetapi ditangguhkan disebabkan tekanan dalam sistem mahkamah”.

Mahkamah kemudian merujuk kepada beberapa siri mesej WhatsApp antara Nadzaty dan Rozaiman yang menunjukkan penipuan berterusan Rozaiman bahawa tindakan mahkamah anak guamnya masih aktif sedangkan dia telah ‘menyelesaikan’ perkara itu.

Mahkamah mendapati Rozaiman telah melakukan “salah laku dan ketidakjujuran yang teruk”.

Mahkamah menambah kelakuan Rozaiman ‘mempunyai semua ciri yang diperlukan untuk membawanya ke dalam kategori contoh terburuk pelanggaran tata kelakuan profesion peguam, dengan penipuan dan ketidakjujuran yang sangat teruk’.

Mahkamah mengesahkan kesimpulan yang dicapai oleh Jawatankuasa Tatatertib yang pada mulanya mendengar perkara itu bahawa “…menjadi jelas kepada jawatankuasa bahawa kesediaannya (Rozaiman) untuk mengaku bersalah mungkin timbul bukan kerana rasa kesal, sebaliknya cubaan untuk mengelak siasatan lanjut dan terperinci mengenai fakta perkara itu”.

Persatuan undang-undang telah mencadangkan agar Rozaiman digantung selama tiga tahun, tetapi mahkamah tidak bersetuju dengan menekankan “kepentingan awam dan kepentingan profesion undang-undang, serta prinsip asas sistem perundangan kita, menuntut penalti paling teruk”.

Rozaiman selanjutnya diperintahkan membayar kos dengan mahkamah menyatakan bahawa “Adalah wajar dia juga harus disalahkan dari segi kos Persatuan Undang-undang termasuk prosiding kehakiman ini”.

Persatuan Undang-undang diwakili oleh Yusof Halim dan Anlan Hee dari Tetuan Yusof Halim & Partners.

Ketua Hakim Negara Dato Seri Paduka Steven Chong, Presiden Mahkamah Rayuan Hakim Michael Peter Burrell dan Hakim Conrad Seagroatt pula berada dalam prosiding itu.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -