Sunday, November 27, 2022
22 C
Brunei

-

Rusia sambung penghantaran gas ke Itali

MOSCOW, 5 OKT – Rusia akan menyambung penghantaran gas ke Itali selepas menggantung mereka kerana masalah pengangkutan di Austria, kata gergasi tenaga Rusia Gazprom dalam satu kenyataan hari ini.

“Pengangkutan gas Rusia melalui wilayah Austria disambung semula,” kata Gazprom sambil menambah bahawa penyelesaian ditemui dengan pembeli Itali berikutan perubahan peraturan di Austria.

Kebanyakan gas Rusia yang dihantar ke Itali melalui Ukraine menerusi Trans Austria Gas Pipeline (TAG), ke Tarvisio di utara Itali berhampiran sempadan Austria.

Syarikat tenaga Itali Eni berkata pada Rabu bahawa “bekalan gas dari Gazprom disambung semula hari ini” dan mengalu-alukan “resolusi oleh Eni dan pihak-pihak yang berkenaan tentang kekangan akibat peraturan baharu yang diperkenalkan oleh” Austria.

Pada Sabtu, Gazprom menggantung penghantaran gas ke Itali, dengan menyalahkan masalah pengangkutan di Austria.

Gambar fail menunjukkan Kapal Rusia Mikhail Dudin berlabuh di pelabuhan Dunkirk, utara Perancis. Walaupun Eropah bertindak keras terhadap minyak dan gas Rusia, ia terus mengimport dan mengeksport bahan api nuklear dari dan ke negara tersebut. – AP

“Alasannya adalah berkaitan dengan perubahan peraturan yang berlaku di Austria pada akhir September,” kata Gazprom pada masa itu.

Di Austria, pihak berkuasa kawalan selia pasaran gas berkata peraturan baharu tersebut, yang berkuat kuasa pada Sabtu, telah “dikenali oleh semua pertubuhan pasaran selama berbulan-bulan”.

Ia berkata ia menjangkakan “semua untuk mematuhi dan mengambil langkah yang perlu untuk memenuhi kewajipan mereka.”

Masalah itu dikaitkan dengan “butiran kontrak” yang dikaitkan dengan transit gas ke Itali, kata penyelia pasaran gas melalui Twitter.

Pada Isnin, Eni berkata ia bersedia membayar jaminan sebanyak 20 juta euro untuk memulakan semula penghantaran gas Rusia melalui Austria.

Susulan pengumuman pada Rabu, AFP bertanya kepada Eni sama ada pembayaran sedemikian telah dibuat, tetapi tidak menerima jawapan.

Sebelum konflik di Ukraine, Itali mengimport 95 peratus daripada gas yang digunakannya, kira-kira 45 peratus daripadanya datang daripada Rusia. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -