Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Sumbangan Islam untuk bantuan pelarian meningkat

  GENEVA, 24 MAC – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini mengumumkan bahawa operasi pelariannya menerima dana melalui platform filantropi Islam yang khusus diwujudkan untuk mengumpul sumbangan kebajikan diperlukan oleh orang Islam.

  Sehari selepas bermulanya bulan suci Ramadan, agensi pelarian PBB menyatakan bahawa ia mampu menyalurkan sumbangan kebajikan yang diwajibkan dalam Islam untuk membantu membiayai aktivitinya.

  Sejak ia dilancarkan pada tahun 2017, Dana Zakat Pelarian PBB telah mengumpul hampir AS$200 juta dari zakat dan dari dana kebajikan sukarela yang dikenali sebagai ‘Sadaqah’.

  “Sepanjang lima tahun yang lalu, kami berjaya membantu enam juta orang, terutamanya di negara-negara Islam, melalui Zakat dan Sadaqah,” kata Khaled Khalifa, wakil PBB untuk negara-negara Majlis Kerjasama Golfo kepada wartawan di Geneva.

  Operasi penerima utama telah diberikan kepada pelarian Rohingya di Bangladesh, penempatan semula di Yaman dan pelarian Syria di Lubnan.

  Gambar fail seorang kanak-kanak pelarian Rohingya semasa mengambil air di kem pelarian Hakimpara di daerah Ukhia, Bangladesh pada 27 Januari 2018. – AFP

  Secara keseluruhan, bantuan tunai dan bantuan lain telah diberikan di 26 negara.

  Tahun lalu, dana menerima sumbangan Zakat sebanyak AS$21.3 juta dan sumbangan Sadaqah sebanyak AS$16.7 juta, kata PBB.

  Khaled mengatakan platform PBB telah membolehkannya menjadi penerima utama dana seperti itu dalam sistem PBB dan mungkin dalam sektor kemanusiaan global.

  Sementara bantuan tersebut kebanyakan diberikan kepada negara majoriti penduduknya Islam, Khaled mengatakan bahawa “kami tidak membantu hanya orang Islam tetapi dalam masa yang sama kami tidak mengasingkan penerima manfaat berdasarkan agama.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -