Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  UNN dinobat sebagai Syarikat Telekom Terbaik

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 MEI – Sejak penubuhannya pada Disember 2018, UNN telah melabur secara berterusan dalam inisiatif utama dan menjalankan program untuk membina dan memodenkan infrastruktur ICT selaras dengan Wawasan Brunei 2035 bagi memastikan negara dan rakyat mendapat akses kepada perkhidmatan telekomunikasi berkelajuan tinggi, justeru dapat menyumbang untuk mengubah Brunei menjadi sebuah negara pintar.

  Salah satu daripada banyak cara UNN cuba menghapuskan sebarang halangan ke arah penggunaan ICT adalah dengan melaksanakan infrastruktur telekomunikasi moden dan terkini, yang boleh menampung kelajuan data yang lebih tinggi.

  Pada 2022, garis dasar untuk kelajuan jalur lebar tetap telah dinaik taraf kepada 50 Mbps bagi semua pelanggan dan menjelang suku ketiga 2023, jalur lebar tetap 1 Gbps dijangka akan dilancarkan untuk menggerakkan negara selangkah lebih dekat bagi menjadi masyarakat sedia gigabit.

  Antara 2018 dan 2023, UNN telah berjaya melaksanakan gentian daripada 70 peratus kepada 92 peratus kawasan berpenduduk, menyebabkan 85 peratus isi rumah Brunei disambungkan kepada perkhidmatan jalur lebar tetap sekarang.

  Sehingga Mac 2023, Laporan Kelajuan Median Global Ookla meletakkan Brunei di tempat ke-87 dalam kalangan negara dunia bagi kelajuan median jalur lebar tetap yang merupakan satu pencapaian besar berbanding 2021 apabila Brunei menduduki tempat ke-118.

  Pihak UNN terima penghormatan yang cemerlang sebagai Syarikat Telekom Terbaik 2023 pada majlis Anugerah Telekom Asia yang diadakan di Singapura. – Gambar serahan UNN

  Projek Rangkaian Akses Radio (RAN) yang sedang berjalan yang dimulakan oleh UNN pada 2020 telah berterusan memperluaskan jangkauan rangkaian mudah alih di seluruh negara untuk membawa kelajuan yang jauh lebih tinggi bagi perkhidmatan mudah alih dan stesen pangkalan tambahan telah dilaksanakan di kawasan berpenduduk ramai dan luar bandar di seluruh negara.

  Menjelang akhir 2022, 92 peratus negara telah dilengkapi untuk menerima perkhidmatan mudah alih daripada stesen pangkalan yang sedia 5G. Dalam tempoh dua tahun akan datang, UNN akan terus melabur dalam mengembangkan rangkaian mudah alihnya merentasi empat daerah, termasuk kawasan terpencil seperti Sukang dan Melilas.

  Keupayaan pelanggan mudah alih menikmati kelajuan muat turun 78Mbps telah menjadikan Brunei berada di kedudukan nombor satu di rantau ASEAN untuk kedudukan Kelajuan Sederhana Global Ookla, dan UNN diiktiraf sebagai Pembekal Perkhidmatan Infrastruktur Telekomunikasi Terbaik di Brunei Darussalam oleh Global Business Outlook pada Disember 2022.

  Pada Mac 2023, selepas menyelesaikan proses yang ketat, UNN menerima pensijilan ISO27001:2022 untuk melaksanakan rangka kerja sistem pengurusan keselamatan maklumat (ISMS) yang berkesan dan menambah baik postur keselamatan sibernya.

  Kejayaan dan pencapaian yang dicapai oleh UNN sepanjang empat tahun yang lalu hanya boleh berlaku dengan sumbangan dan usaha kerjasama 700 kakitangannya.

  Sebagai bukti kerja berpasukan, ketabahan dan kerja keras pekerjanya, UNN telah diberi penghormatan dalam kalangan syarikat telekomunikasi dan ICT yang cemerlang sebagai Syarikat Telekom Terbaik 2023 pada majlis Anugerah Telekom Asia yang diadakan di Singapura pada 6 April lalu.

  Akreditasi yang diterima daripada Global Business Outlook dan Asian Telecom serta pensijilan ISO27001:2022 adalah penanda aras untuk piawaian dan amalan terbaik yang mengesahkan UNN menuju ke arah strategi dan program ICTnya bagi menyokong cita-cita pendigitalan Brunei dan wawasan 2035.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -