Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Australia senarai 15 spesies terancam baharu

  SYDNEY, 4 OKT – Australia menyenaraikan walabi kecil dan ular kelabu dalam senarai 15 spesies terancam baharu hari ini ketika ia melancarkan pelan kepupusan sifar untuk hidupan liar unik di negara itu.

  Kebanyakan spesies Australia masih bertahan, dengan habitat haiwan merosot akibat aktiviti manusia dan peristiwa ekstrem seperti kebakaran hutan Musim Panas Hitam 2019-2020, menurut kumpulan hidupan liar.

  Kerajaan Perdana Menteri Anthony Albanese mengumumkan skim baharu 10 tahun untuk menghentikan kepupusan 110 ‘spesies utama’ dan melindungi 20 tempat utama daripada kemeroostan seterusnya. Ia berhasrat menghalang mana-mana kepupusan tumbuhan dan haiwan sementara memulihara sekurang-kurangnya 30 peratus daripada daratan Australia.

  Kumpulan hidupan liar menyalahkan rekod lemah Australia dalam melindungi spesies uniknya ke atas pemusnahan habitat, diburukkan oleh pemanasan global dan cuaca ekstrem.

  “Kebakaran hutan Musim Panas Hitam telah melihat kesan teruk untuk kebanyakan spesies. Kami bertekad untuk memberikan hidupan liar peluang yang lebih baik,” kata Menteri Alam Sekitar Tanya Plibersek.

  “Menyenaraikan spesies sebagai terancam di bawah undang-undang alam sekitar negara adalah langkah penting dalam melindungi spesies dan habitat yang memerlukan bantuan terdesak.” – AFP

  Gambar fail menunjukkan koala cedera menerima rawatan di Hospital Koala Port Macquarie selepas terselamat dari kebakaran hutan di Port Macquarie. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...