Axiom, helmet masa depan sukan ragbi

DALLAS, TEXAS, 6 JAN – Riddell telah menghasilkan topi keledar ragbi yang mungkin bukan sekadar langkah besar seterusnya dalam reka bentuk dan keselamatan pemain, tetapi juga merupakan lonjakan besar.

Walaupun terdapat tumpuan pada pelindung kepala khusus posisi pemain untuk beberapa ketika dulu, Axiom ialah topi keledar yang direka khusus. Ia direka bentuk dan dihasilkan untuk setiap pemain dan bukannya mengikut posisi pemain.

Ciri Axiom adalah berdasarkan data dan direka bentuk untuk meningkatkan tindak balas kesan, mengurangkan pendedahan kesan kepala (HIE) dan memberikan perlindungan yang belum pernah berlaku sebelum ini. Axiom termasuk sistem pemasangan baharu, platform cangkerang topi keledar yang direka bentuk semula, sistem pelitup muka yang direka semula dan teknologi topi keledar pintar bersepadu dipanggil InSite – yang menganalisis dan melaporkan tentang HIE berbanding pangkalan data Riddell sebanyak 8 juta impak pemain di lapangan.

Axiom juga mempunyai visor yang boleh ditanggalkan.

“Kami tidak mahu memanggilnya sebagai pencapaian yang menjulang, kami bangun setiap hari dan cuba meningkatkan perlindungan pemain,” kata Thad Ide, naib presiden kanan penyelidikan dan pembangunan untuk Riddell. “Tetapi kami merasakan Axiom adalah platform topi keledar yang sangat berbeza daripada yang kami lihat sebelum ini dan berpotensi menjadi lonjakan yang hebat ke hadapan.”

Terdapat beberapa elemen penting pada Axiom yang boleh menjadikannya topi keledar ragbi yang paling selamat – dan hampir semua sukan – pernah dilihat.

Sistem pemasangan menggunakan teknologi yang mengimbas permukaan kepala pemain untuk membina topi keledar yang sepadan dengan kesesuaian kepala. Imbasan boleh dilakukan pada aplikasi telefon oleh jurulatih atau pengurus peralatan atau pemain – oleh sesiapa sahaja. – AP

Riddell telah menghasilkan topi keledar ragbi yang mungkin bukan sekadar langkah besar seterusnya dalam reka bentuk dan keselamatan pemain. – AP