Friday, March 24, 2023
28 C
Brunei

-

Belia Hong Kong ‘hijaukan’ Guangdong

GUANGDONG – Menjelang musim bunga, Victor Lo, seorang pemuda dari Hong Kong, mula bekerja pada pukul 5 pagi setiap hari di ladangnya di tanah besar China.

Semasa tahun siswazahnya di Universiti Cina Hong Kong, Lo menjaga kebun sayur seluas 20 meter persegi di hadapan asramanya kerana minat dalam bidang pertanian.

Sejak itu, impian untuk mengejar pengeluaran yang lebih mesra alam dan mampan telah tersemai di dalam hatinya.

Walaupun mengambil jurusan pentadbiran perniagaan, Lo membuat keputusan berani bersama dua rakannya pada 2016 untuk membuka ladang di Jiangmen, wilayah Guangdong.

Sejak enam tahun lalu, beliau telah memasang sistem akuaponik dengan hak harta intelek bebas yang menghasilkan sehingga 1,000 tan metrik sayur-sayuran dan 500 tan beras setiap tahun untuk pembeli di Hong Kong dan Guangdong.

Akuaponik merujuk kepada gabungan akuakultur (penternakan ikan) dan hidroponik (penanaman tumbuhan tanpa tanah).

Najis ikan digunakan sebagai baja untuk menanam sayur-sayuran, manakala akar sayuran membantu membersihkan air kolam. Dengan cara ini, baja kimia dan racun perosak tidak diperlukan.

Kaedah pengeluaran mesra alam dan mampan ini yang semakin popular di seluruh dunia boleh membantu mewujudkan ekosistem semula jadi dan meningkatkan kecekapan pertanian tradisional.

Memandangkan tiada ladang akuaponik di Guangdong, kerja pasukan itu pada mulanya berdasarkan data yang mereka pelajari dari ladang di luar negara.

Keputusan awal adalah jauh tersasar dari jangkaan.

Mereka bertiga kerap menjalankan analisis keadaan tanah dan iklim tempatan. Selepas penyelidikan penting dalam tempoh tiga tahun, mereka dapat mengumpul banyak data yang berkaitan dengan akuaponik di persekitaran selatan China.

Pendekatan wilayah khusus yang dibangunkan oleh pasukan itu meningkatkan pengeluaran tahunan sebanyak 206 peratus dan mengurangkan kos berubah-ubah sebanyak 83 peratus, meningkatkan hasil daripada teknik yang ditiru di dalam persekitaran berbeza di tempat lain di dunia. “Teknologi pertanian mesti praktikal, tahan lama dan menjimatkan kos,” kata Lo.

Mereka kini menguruskan ladang seluas 300,000 meter persegi di Jiangmen dan mula-mula memperoleh keuntungan pada 2020, menghasilkan 1,000 tan sayur-sayuran dan kira-kira 475 tan beras setiap tahun.

Ladang mereka juga telah dipilih secara rasmi sebagai pusat pengeluaran sayur-sayuran untuk Hong Kong dan Macau.

Sepanjang perjalanan, mereka telah mengharungi cabaran. Pada satu ketika, taufan menyebabkan kerosakan teruk pada ladang, dan kemudiannya, kawalan wabak COVID menjadikannya mustahil untuk menjual hasil ke Hong Kong. Tetapi Lo teguh dalam keazamannya untuk mengejar impiannya.

“Saya merasakan pencapaian yang hebat kerana kini kami menjual makanan ruji hijau dan berkualiti tinggi kepada ramai orang,” kata Lo sambil menambah bahawa dia sangat berbangga menjadi petani moden.

Beliau berkata bahawa orang ramai harus mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang kehidupan luar bandar dan industri pertanian masa kini.

“Beberapa rakan saya pada mulanya mentertawakan saya kerana menceburkan diri dalam bidang pertanian, tetapi sikap mereka kini beransur-ansur berubah,” kata Lo.

“Beberapa kampung di tanah besar China sangat bersih dan cantik, dan menawarkan pelbagai jenis aktiviti riadah. Saya boleh menjalani kehidupan yang selesa dan sihat di sini.”

Lebih penting lagi, beliau percaya pasaran luar bandar mempunyai potensi besar untuk dibangunkan, terutamanya apabila China kini amat mementingkan pembangunan luar bandar.

Dalam Dokumen Pusat No 1 tahun ini, yang dikeluarkan bulan lepas, pihak berkuasa pusat menekankan perkembangan ini dan berikrar untuk menjalankan strategi nasional bagi menghidupkan kawasan desa dan mempercepatkan pemodenan di luar bandar.

Garis panduan itu menyeru pihak berkuasa untuk memajukan pembangunan luar bandar, pembinaan dan tadbir urus, untuk mempercepatkan peralihan China kepada kuasa pertanian global dan menjadikan kawasan luar bandar sebagai tempat yang lebih harmoni dan indah untuk didiami.

Memandang ke hadapan, pasukan itu mempunyai rancangan untuk menubuhkan taman pertanian dan mencipta jenama.

“Model perniagaan semasa kami adalah borong, dan ia menjana keuntungan yang agak rendah,” katanya. “Makanan yang ditanam secara akuaponik adalah hijau dan mampan serta boleh diubah menjadi jenama yang unik.” – ANN/China Daily

Antara sayuran yang ditanam di rumah hijaunya. – ANN/China Daily
Victor Lo di ladang akuaponik yang didirikan bersama dua rakannya di Jiangmen, wilayah Guangdong. – ANN/China Daily
Lo (kanan) dan salah seorang pengasas bersama ladang (kiri) membawa dua pemeriksa dari kerajaan tempatan melawat ladang mereka. – ANN/China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -