Tuesday, August 9, 2022
29.7 C
Brunei

Biden desak Xi, jangan sokong Rusia

-

WASHINGTON, 18 MAC – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden akan memberi amaran kepada rakan sejawatannya dari China, Xi Jinping hari ini bahawa dia akan menerima ‘padah’ jika Beijing menyelamatkan sekutunya, Rusia daripada sekatan keras Barat yang bertujuan untuk menghukum pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

Panggilan telefon pada 9 pagi waktu tempatan antara kedua-dua pemimpin, yang pertama sejak sidang kemuncak video pada November lalu, akan menjadi peluang untuk menyatakan perbezaan ketika AS menerajui kempen tekanan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Rusia, meletakkan China dalam ikatan geopolitik.

Ia adalah “peluang untuk Presiden Biden menilai kedudukan Presiden Xi,” kata Setiausaha Akhbar Rumah Putih, Jen Psaki.

Perselisihan perdagangan dan rantaian bekalan antarabangsa yang teruk akan dibincangkan, menurut Psaki, tetapi tumpuan besar dijangka adalah tawaran Barat untuk memaksa Rusia keluar dari Ukraine, di mana pencerobohan Presiden Vladimir Putin berada dalam minggu keempat.

Biden telah berjaya menyusun pakatan ketat Barat menentang Rusia, sambil memberikan sokongan ketenteraan kepada Ukraine.

Tetapi Beijing enggan mengutuk Moscow dan Washington bimbang warga China boleh memberikan sokongan kewangan dan juga ketenteraan penuh kepada Rusia, mengubah kebuntuan rentas atlantik yang sudah menjadi pertikaian global.

Beijing bukan sahaja berpotensi membantu Rusia mengatasi tekanan yang melumpuhkan ke atas bank dan mata wangnya, tetapi kerajaan Barat kemudiannya akan menghadapi keputusan yang menyakitkan sama ada akan mengenakan sekatan atau tidak terhadap China, yang mungkin mencetuskan pergolakan di pasaran dunia. – AFP

Joe Biden akan memberi amaran kepada Xi Jinping bahawa dia akan menghadapi “akibat” jika Beijing menyelamatkan Rusia. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -