Tuesday, September 27, 2022
22.3 C
Brunei

Dari minat jadi pakar pembuat miniatur kapal kuno

-

MALAYSIA – Azhar Kamaruddin, 57, telah menempa reputasi sebagai antara sebilangan kecil pembuat miniatur kapal di Malaysia.

Dalam 25 tahun yang lalu, tukang kayu itu telah menghasilkan 60 model skala kapal klasik, termasuk kapal perang British, sampan, carrack, jong dan clipper. Replikanya berkisar dari saiz yang lebih kecil berukuran kira-kira 12 inci kepada kapal yang panjangnya kira-kira lima kaki.

“Saya seorang peminat sejarah dan saya sentiasa berminat dengan kapal kuno. Dan saya suka melakukan pertukangan kayu,” kata Azhar yang berasal dari Kampung Bakap Baru, di Batu Gajah, Perak.

Dia jatuh cinta dengan pembinaan kapal pada tahun 1997 selepas membaca buku, An Illustrated History of Transport. Dia begitu bersemangat dalam pembinaan kapal sehingga dia berhenti kerja sebagai peniaga di sebuah gedung serbaneka di Ipoh untuk meneruskan kerjayanya membuat kapal kecil.

“Buku itu sangat menarik dan memberikan saya semangat untuk mempelajari seni pembinaan kapal. Saya jatuh cinta dengan pertukangan dan saya sanggup berhenti kerja sepenuh masa demi seni membuat replika kapal,” kongsi Azhar, yang lebih dikenali sebagai Capt Jack.

Azhar Kamaruddin begitu bersemangat dalam pembinaan kapal sehingga dia berhenti kerja untuk meneruskan kerjayanya membuat kapal kecil. – ANN/The Star
Kelihatan Azhar mengukir miniatur kapal di bengkelnya. – ANN/The Star
Replika bedil yang dibuat oleh Azhar. – ANN/The Star

Dia mendapat pekerjaan di sebuah kilang kayu dan besi di Ipoh. Selama lima tahun, beliau mengasah kemahiran membina kapal dengan bekerja di kilang yang mengkhusus dalam kerja kayu, tanah liat, fabrikasi besi dan almari. Dia juga bekerja di kedai kimpalan dan rumah grafik di Ipoh.

“Lima tahun pertama agak sukar. Ia adalah masa percubaan dan kesilapan.

“Saya banyak bergelut te tapi saya tidak pernah berputus asa dengan impian saya untuk menjadi seorang tukang. Hari ini, saya menganggap diri saya sebagai artis otodidak yang membuat replika kapal,” kata Azhar, yang belajar reka bentuk fesyen di Universiti Teknologi Mara di Shah Alam.

Dia mengasah lagi kemahirannya dengan membaca buku tentang pertukangan kayu dan menonton video di platform media sosial seperti YouTube dan Pinterest.

Azhar gembira dia membuat keputusan untuk meneruskan minatnya kerana ia membolehkannya menumpukan masanya pada pekerjaan yang membawa banyak kegembiraan dan kepuasan kepadanya.

“Nasihat saya untuk orang ramai adalah untuk terus maju dan jangan pernah berputus asa untuk mencapai impian awda. Jangan pernah menyerah walau sesukar mana pun.

Perbanyakan membaca buku, sentiasa merendah diri dan kongsi pengetahuan awda dengan orang lain.

“Awda tidak akan kehilangan apa-apa tetapi begitu banyak perkara yang akan awda perolehi,” kata bapa kepada tiga anak itu.

Azhar menjalankan perniagaannya dari sebuah bengkel di atas sebidang tanah milik ibu mertuanya. Pondok kayu itu terletak tidak jauh dari rumahnya.

“Bengkel saya kecil. Ia tidak banyak untuk dibanggakan tetapi saya bersyukur kerana saya mempunyai tempat untuk membina kapal buatan tangan saya. Walaupun ruang terhad, saya telah berjaya membina banyak kapal di sini,” katanya dengan bangga.

Di ruang kerjanya, dia mempunyai beberapa meja kerja, peralatannya dan timbunan kayu dalam pelbagai saiz. Dia juga mempunyai perpustakaan kecil di mana dia menyimpan koleksi buku, majalah, DVD, video dan artikel tentang kapal kuno.

Kapal-kapal yang dibinanya, dia memilih kayu meranti kerana ia boleh didapati di kedai hardware tempatan.

“Saya tidak perlukan kayu mahal seperti cengal atau merbau untuk membina kapal model. Apa yang paling penting ialah butiran kayu.”

Dia mendengar muzik sambil membuat kerja-kerja yang ditugaskan. Menurutnya ia membantu ‘meletakkan jiwa ke dalam ciptaannya’.

“Ketika saya bekerja sendirian di bengkel saya, muzik menemani saya. Apabila membina kapal Cina, saya mendengar alat muzik tradisional Cina seperti erhu dan pipa. Saya suka mendengar pemuzik seperti Hong Ting atau Shao Rong juga.

“Begitu juga apabila saya membina kapal Eropah. Saya mendengar lagu rakyat Ireland, Scotland dan Scandinavia serta lagu bertemakan lanun. Saya peminat tegar kumpulan muzik rakyat Scotland Saor Patrol dan kumpulan Ireland The Dubliners.”

Azhar kini sedang mengusahakan tiga buah kapal carrack kecil, iaitu kapal perkapalan tiga atau empat tiang yang ditugaskan oleh galeri seni di Melaka.

“Carracks dibangunkan pada abad ke-14 dan ke-15 di Eropah. Kapal itu digunakan oleh laksamana Portugis Alfonso De’ Albuquerque semasa pencerobohan Melaka pada 1511. Jadi saya rasa projek ini ada kaitan dengan pameran sejarah Melaka.”

Setiap kali dia menerima projek baharu, Azhar meneliti latar belakang sejarah dan teknikal perkara itu terlebih dahulu.

“Ia mengambil masa kira-kira sebulan untuk menyelidik sejarah era tertentu. Saya mesti meletakkan diri saya dalam kedudukan pembina kapal kuno dan berfikir seperti mereka.

Sebagai contoh, jika saya membina kapal China, saya mesti mempelajari budaya, pakaian, kepercayaan karut, seni bina dan kejuruteraan Cina purba.

“Begitu juga dengan kapal Eropah. Saya selalu membayangkan berjalan dan berkeliaran di sekitar dok mereka semasa mereka membina kapal. Seseorang mesti mempunyai imaginasi yang baik untuk menjadi seorang pembuat kapal.”

Dia memulakan pembuatan dengan membuat lukisan manual kapal yang ingin ditirunya. Seterusnya, dia akan membuat templat, menggunakan kadbod, sebelum dia memulakan kerja kayunya.

“Saya seorang yang old school dan saya bukan pakar IT. Saya tidak tahu cara menggunakan AutoCAD atau mana-mana medium berkaitan IT yang lain. Jadi lukisan teknikal hanya untuk badan kapal. Selebihnya idea dan struktur datang daripada imaginasi saya. Setelah kerja kayu selesai, saya membaiki layar dan tali. Peringkat terakhir ialah varnis,” jelasnya.

Kraf itu rumit dan teliti kerana dia menjalankan perniagaannya seorang diri, sehubungan itu Azhar hanya menerima dua atau tiga kerja komisen setahun.

“Saya melakukan semua proses sendiri, dari A hingga Z. Saya sedang membina replika, bukan model kapal.

“Model kapal adalah lebih mudah untuk dibina, dan seseorang boleh menyelesaikannya dalam masa kurang daripada dua minggu. Membina replika adalah berbeza kerana pengukir mesti menjadikannya sama seperti kapal asal,” kata Azhar.

Beliau telah membina replika kapal seperti 1812 Baltimore Clipper, 1571 Mediterranean Galley, dan kapal HMS Victory 1775 British Royal Navy. Pelanggannya terdiri daripada rakyat Malaysia, yang sanggup membayar antara RM15,000 dan RM20,000 untuk ciptaannya yang unik.

Replika carrack Nao Victoria beliau telah dipamerkan di Singapura dan Sharjah di Emiriah Arab Bersatu. Ciptaan ini kini dipamerkan bersama-sama dengan projek The Trinidad karya artis kontemporari Ahmad Fuad Osman di Balai Seni Negara di Kuala Lumpur.

Azhar mengimpikan suatu hari nanti melawat HMS Victory, yang terkenal dengan peranannya sebagai kapal peneraju Lord Nelson pada Pertempuran Trafalgar pada tahun 1805, yang telah dipulihara sebagai kapal muzium di Portsmouth, England. Ia adalah kapal tentera laut tertua di dunia, dengan 244 tahun perkhidmatan.

“Walaupun saya menyiapkan replika HMS Victory 1775 lebih dua dekad yang lalu, saya tidak mampu untuk pergi ke England untuk melihat kapal sebenar.

“Saya tidak mendapat banyak keuntungan tetapi ia cukup untuk bertahan. Saya mencapai apa sahaja yang saya inginkan dan saya gembira. Tidak ada yang lebih memuaskan daripada melihat orang gembira menerima kerja saya.” – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -