Fosil ikan paus 36 juta tahun ditemui

LIMA, 18 MAC – Ahli paleontologi kelmarin mendedahkan sisa fosil ikan paus purba yang mendiami laut 36 juta tahun lalu, ditemui tahun lalu di padang pasir Peru.

“Kami telah mempersembahkan basilosaurus Peru yang baharu, ia adalah tengkorak lengkap ikan paus kuno yang hidup 36 juta tahun lalu,” kata ahli paleontologi, Mario Urbina, ketua pasukan yang menemui rangka itu, kepada AFP.

Urbina berkata basilosaurus itu ditemui pada penghujung 2021 di Gurun Ocucaje di jabatan Ica, kira-kira 350 kilometer di selatan Lima. Landskap terpencil adalah laut cetek berjuta-juta tahun yang lalu dan bukit pasirnya telah menghasilkan sejumlah besar sisa mamalia laut primitif yang menarik.

“Ocucaje Predator”, seperti yang digelar penyelidik, sepanjang kira-kira 17 meter dan menggunakan giginya yang besar dan kuat untuk memakan tuna, jerung dan kumpulan sardin.

“Penemuan ini sangat penting kerana tiada spesimen lain yang serupa ditemui di dunia,” kata Urbina, seorang penyelidik di Universiti Nasional San Marcos, di Lima.

Ahli pasukan Rodolfo Salas-Gismondi menjelaskan basilosaurus berbeza daripada spesies paus purba lain yang diketahui dengan saiz dan perkembangan giginya, yang kedua-duanya menunjukkan haiwan itu berkemungkinan berada di bahagian atas rantai makanan.

“Ini adalah penemuan yang luar biasa kerana keadaan pemeliharaannya yang hebat,” katanya kepada AFP. “Haiwan ini adalah salah satu pemangsa terbesar pada zamannya.” – AFP

Ahli paleontologi kelmarin mendedahkan sisa fosil ikan paus purba yang mendiami laut 36 juta tahun lalu. – AFP