Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Jepun longgarkan peraturan COVID-19

TOKYO, 27 JAN – Kerajaan Jepun hari ini akan membatalkan peraturan untuk memakai pelitup muka di dalam rumah dan menurunkan taraf klasifikasi rawatan untuk COVID-19, kata Perdana Menteri Fumio Kishida.

Perubahan itu, berkuat kuasa dari awal Mei, akan mengklasifikasikan penyakit itu pada tahap yang sama dengan selesema daripada status pada masa setanding dengan batuk kering dan SARS.

“Bagi pelitup muka, tidak kira di dalam dan di luar, keputusan akan diserahkan kepada individu,” Kishida memberitahu ketika mesyuarat kerajaan yang disiarkan di televisyen.

“Kami akan mengambil langkah lebih lanjut ke arah ‘kehidupan dengan koronavirus’ dan membuat kemajuan yang mantap untuk kembali normal di rumah, sekolah, tempat kerja, kejiranan dan semua aspek kehidupan.”

Pelitup muka terdapat di mana-mana di tempat awam dan biasanya dipakai di luar rumah, walaupun kerajaan telah menyatakan ia tidak diperlukan di luar dalam keadaan tidak sesak.

Malah sebelum wabak itu meletus pada tahun 2020, ramai orang di Jepun menggunakan pelitup muka apabila mereka selsema atau demam atau untuk mengelakkan penyakit pada musim sejuk.

Tinjauan oleh media utama telah menunjukkan bahawa kebanyakan orang akan terus memakai pelitup muka untuk tujuan kesihatan awam walaupun kerajaan membatalkan penggunaannya. – AFP

Orang yang memakai topeng muka menyeberang jalan di Tokyo. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -