Tuesday, August 9, 2022
29.7 C
Brunei

Keluarga Diraja berkumpul memperingati Putera Philip

-

LONDON, 29 MAC – Ratu Elizabeth Kedua berjalan masuk ke Westminster Abbey melalui pintu sisi hari ini, menunaikan hasratnya untuk menghadiri majlis kesyukuran untuk suami tercinta, Putera Philip.

Baginda memasuki gereja dipimpin oleh anak lelaki keduanya, Putera Andrew, kemudian berpisah untuk berjalan ke tempat duduknya seorang diri, mengurangkan kebimbangan mengenai kesihatannya yang menimbulkan persoalan sama ada dia akan hadir. Ia merupakan acara awam besar pertamanya dalam beberapa bulan, kerana isu pergerakan yang tidak dinyatakan menghalang keupayaannya untuk bergerak.

Ratu Elizabeth, yang baru sembuh daripada COVID, tidak menghadiri perkhidmatan Hari Komanwel di Westminster Abbey awal bulan ini, tetapi beliau meneruskan acara lain yang dijadualkan, termasuk menerima pelawat secara peribadi.

Ratu berusia 95 tahun itu terlibat secara peribadi dalam merancang upacara itu, termasuk lagu-lagu pujian dan penghormatan daripada badan amalnya. Penglibatan sedemikian tidak boleh dilakukan semasa pengebumian beliau tahun lalu kerana sekatan yang menyelubungi pandemik COVID.

Kira-kira 1,800 ahli keluarga dan tetamu menghadiri upacara itu. Hanya 30 orang menghadiri pengebumian tahun lalu, yang dijalankan di bawah sekatan COVID yang ketat pada masa itu yang memaksa Ratu duduk bersendirian memakai pelitup muka hitam ketika beliau meratapi kehilangan suaminya.

Putera Philip meninggal dunia pada 9 April pada usia 99 tahun. – AP

Ratu Elizabeth II dari Britain ketika menghadiri Upacara Kesyukuran untuk Putera Philip, Duke of Edinburgh di Westminster Abbey di London. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -