Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

La Rochelle tundukkan Toulouse

PARIS, 8 JAN – La Rochelle menewaskan pelawat Toulouse 30-7 dalam 14 Teratas Perancis kelmarin untuk menamatkan kekalahan lapan perlawanan berturut-turut menentang juara 21 kali itu.

Kemenangan terakhir tuan ru-mah ke atas Toulouse adalah pada September 2019.

Tuan rumah menang tanpa pemain kunci Australia, Will Skelton yang tidak bermain disebabkan kecederaan lutut, begitu juga bekas pemain tengah New Zealand, Tawera Kerr-Barlow dan pemain tengah Perancis, Jonathan Danty yang diketepikan sehingga permulaan perlawanan Enam Negara.

Ketika hujan lebat turun di pantai Atlantik, pasukan tuan rumah mendahului 16-0 pada waktu rehat.

Romain Sazy melakukan percubaan dan Antoine Hastoy menendang dalam conversion dan tiga penalti.

Penguasaan berterusan sehingga separuh masa kedua apabila hujan lebat mulai reda dengan Pierre Boudehent tergelincir di atas permukaan berminyak sejurus selepas sejam.

“Keadaan cuaca memainkan peranan, tetapi kami berjaya menghasilkan beberapa ragbi,” kata pemain La Rochelle, Gregory Alldritt.

Berbaki enam minit, Arthur Retiere mendakwa Toulouse tewas buat pertama kali dalam enam perlawanan dalam semua pertandingan tetapi kekal di kedudukan teratas sebelum dua minggu untuk beraksi di Piala Juara-Juara. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -