Monday, October 3, 2022
23.6 C
Brunei

Lelaki dipenjara 3 bulan lesap iPhone

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 OGOS – Seorang lelaki tempatan berusia 43 tahun dijatuhi hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret hari ini setelah mengaku bersalah melesapkan harta.

Fakta kes Pendakwa Sabrina binti Haji Mahmud mendedahkan bahawa Salehehin bin Hussin pergi ke Bangunan PGGMB, Jalan Kianggeh, pada 4:45 petang 24 Julai untuk menemani isterinya memeriksa akaun TAP miliknya pada mesin e-Kiosk yang terletak di tingkat bawah.

Semasa isterinya menggunakan mesin itu, defendan ternampak telefon bimbit iPhone 11 Pro Max di atas meja berdekatan.

Setelah melihat sekelilingnya, defendan mengambil telefon bimbit itu dan memasukkannya ke dalam beg serta membawanya pulang.

Siasatan lanjut mendapati pemilik telefon bersama kanak-kanak telah pergi ke bangunan itu untuk menggunakan mesin tersebut.

Salah seorang kanak-kanak yang sedang bermain telefon itu secara tidak sengaja tertinggal peranti berkenaan pada pukul 3:48 petang, sebelum mereka pergi bermain badminton di tingkat 15.

Kira-kira sejam setengah kemudian, kanak-kanak itu teringat tentang telefon bimbit dan mengingatkan ibu bapa mengenainya.

Kesemua mereka segera kembali ke tingkat bawah untuk mencarinya, namun ia sudah tiada.

Pemiliknya cuba menghubungi nombor telefon bimbit itu lebih daripada 50 kali, namun ia tidak dapat dihubungi.

Pemilik bertemu dengan pengawal keselamatan bangunan itu yang mengarahkannya membuat laporan polis, yang siasatannya kemudian dibantu oleh rakaman CCTV dari kawasan mesin tersebut.

Ini membawa kepada penahanan defendan dan mendapatkan semula telefon bimbit bernilai $1,800 tersebut.

Dalam mitigasi, defendan merayu kelonggaran mahkamah.

Semasa menjatuhkan hukuman, Pemangku Majistret Kanan Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid menegaskan bahawa defendan bukan baharu dalam sistem keadilan jenayah, dan tindakannya telah menyusahkan pemiliknya.

Mahkamah berpandangan bahawa hukuman penjara adalah sesuai untuk menghalang defendan dan orang lain yang berfikiran serupa daripada melakukan kesalahan yang sama.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -