Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

M’sia pantau Mi Sedaap, ubat batuk tercemar

KUALA LUMPUR, 7 OKT – Empat produk ubat batuk dan selesema keluaran Maiden Pharmaceuticals di India, yang dikaitkan dengan kematian 66 kanak-kanak di Gambia adalah tidak berdaftar di Malaysia, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata kesemua produk tersebut ialah Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup dan Magrip N Cold Syrup.

Beliau bagaimanapun berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) akan terus menjalankan pemantauan berkaitan kejadian itu bagi memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan ubat-ubatan di negara itu terjamin.

“KKM akan memaklumkan perkembangan kepada orang ramai dari semasa ke semasa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengeluarkan amaran mengenai empat produk ubat yang dikilangkan oleh Maiden Pharmaceuticals itu, malah Agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut memberi amaran bahawa ubat-ubatan yang tercemar itu mungkin sudah diedarkan di luar negara Afrika Barat dengan ‘kemungkinan wujud pendedahan global’.

Dalam kenyataan berasingan, Dr Noor Hisham memaklumkan tiada kemasukan dua produk Mi Sedaap keluaran Indonesia yang dikesan mengandungi ethylene oxide iaitu racun perosak yang tidak dibenarkan penggunaannya dalam makanan berdasarkan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Produk terlibat adalah Mi Sedaap Korean Spicy Chicken Instant Noodles dengan tarikh luput 21 Mei 2023 dan Mi Sedaap Korean Spicy Soup Instant Noodles dengan tarikh luput 17 Mac 2023.

Beliau menjelaskan ethylene oxide merupakan sebatian gas kimia bersifat karsinogenik dan sering digunakan bagi menjalankan fumigasi atau pewasapan untuk membasmi makhluk perosak seperti serangga.

“KKM akan terus menjalankan pemantauan di pasaran dan mengenakan tindakan Tahan, Uji dan Lepas (TUL) di semua pintu masuk negara. KKM sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna,” tambahnya. – Bernama

Ubat batuk jenis sirap di Banjul, Gambia pada 6 Oktober. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -