Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Musk lelong barangan Twitter HQ

SAN FRANCISCO, 19 JAN – Sebuah patung burung Twitter meraih jualan AS$100,000 pada Rabu ketika Elon Musk melelong perabot, hiasan, peralatan dapur dan banyak lagi dari ibu pejabat firma teknologi di pusat bandar San Francisco.

Lelongan dalam talian ‘lebihan aset pejabat korporat Twitter’ yang berakhir lebih 24 jam juga menampilkan lampu neon 10 kaki dalam bentuk logo burung Twitter, yang membawa dalam bidaan yang menang sebanyak AS$40,000, perkhidmatan lelongan Heritage Global Partners mengesahkan.

Antara 631 lot itu ialah mesin espreso, meja yang betul secara ergonomik, televisyen, stesen pengecasan berkuasa basikal, ketuhar piza dan penanam hiasan berbentuk seperti tanda ‘@.’

Musk pada bulan Disember berkata bahawa pemotongan kos teruk di Twitter telah membaiki kewangan syarikat yang teruk ketika dia berusaha mencari CEO baharu untuk platform media sosialnya yang bermasalah.

Jutawan itu memberitahu forum sembang langsung pada masa itu bahawa tanpa perubahan, termasuk memecat lebih separuh daripada pekerja Twitter, syarikat itu akan mengeluarkan AS$3 bilion dolar setahun.

Musk berkata dia telah ‘memotong kos seperti gila’ di platform yang dibelinya dengan harga AS$44 bilion.

Hanya beberapa minggu selepas pemilikan Twitter, Musk memecat kira-kira separuh daripada 7,500 tenaga kerjanya, mencetuskan kebimbangan bahawa syarikat itu tidak mempunyai kakitangan yang mencukupi untuk menjalankan penyederhanaan kandungan dan menakutkan kerajaan dan pengiklan.

Musk berkata strateginya adalah mengurangkan kos secara besar-besaran sambil membina hasil, dan perkhidmatan langganan AS$8 baharu yang dipanggil Twitter Blue akan membantu matlamat itu.

Twitter yang diterajui Musk telah dirundung huru-hara, dengan pemberhentian besar-besaran, pengembalian akaun yang diharamkan dan penggantungan wartawan yang mengkritik jutawan kelahiran Afrika Selatan itu.

Pengambilalihan Musk juga menyaksikan lonjakan dalam perkauman atau kebencian, telah menakutkan pengiklan besar. – AFP

Paparan elektrik burung bercahaya biru, Twitter yang menjadi sebahagian daripada jualan lelongan Elon Musk. — AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -