Nadal tumbang dalam pusingan ketiga Terbuka Itali

ROME, 13 MEI – Juara bertahan Rafael Nadal tersingkir daripada Terbuka Itali pada pusingan ketiga kelmarin dengan rekod pemenang 10 kali Rom itu mengadu masalah kaki berulang selepas dikejutkan dengan kekalahan 1-6, 7-5 , 6-2 kepada Denis Shapovalov.

Kekalahan di Rom untuk ‘Raja Tanah Liat’ Nadal menimbulkan keraguan terhadap prospeknya di Terbuka Perancis akan datang, di mana dia telah dinobatkan sebagai juara sebanyak 13 kali tetapi berdepan saingan sengit daripada pemain fenomena remaja Carlos Alcaraz.

Pemain berusia 35 tahun itu, yang mencapai sekurang-kurangnya suku akhir setiap tahun di Rom sejak 2008, telah berehat selama enam minggu kerana kecederaan rusuk sebelum kembali untuk kejohanan minggu lalu di Madrid.

Nadal mula terkial-kial pada set ketiga, kemudian memberitahu pemberita bahawa masalah kaki telah meletus pada set kedua tetapi tidak dapat menyatakan sama ada dia akan mengambil bahagian di Roland Garros. – AF

Reaksi Denis Shapovalov meraikan kejayaan semasa perlawanan pusingan ketiga di kejohanan tenis Terbuka ATP Rom kelmarin. – AFP