Parti Duterte sokong waris Marcos

MANILA, 22 MAC – Parti Presiden Filipina Rodrigo Duterte hari ini memberikan sokongannya kepada calon pilihan raya presiden yang menjadi pilihan, Ferdinand Marcos Junior, ketika pesaing utamanya itu kelihatan mendapat momentum dalam persaingan bagi jawatan tertinggi itu.

Tinjauan pengundi menunjukkan bahawa anak lelaki dan bekas diktator negara itu yang juga mempunyai nama sama, menuju kemenangan besar dalam pilihan raya 9 Mei, didorong oleh kempen media sosial besar-besaran yang menyalurkan maklumat positif mengenainya.

Marcos Jr, 64, telah bekerjasama dengan pendahulu naib presiden dan anak perempuan presiden Duterte, Sara Duterte dalam perikatan mengagumkan antara keturunan dua daripada keluarga politik paling berpengaruh di negara itu.

“Kami menyokong pencalonan Bongbong Marcos Jr, ini adalah keputusan parti,” kata Alfonso Cusi, presiden PDP-Laban dan pemimpin pro Duterte dalam parti itu.

Cusi tidak mengesahkan sama ada keputusan itu bermakna Duterte juga menyokong Marcos Jr, yang sebelumnya digambarkannya sebagai ‘lemah’.

Jurucakap presiden, Martin Andanar berkata bahawa kedudukan Duterte “tidak jelas”. – AFP