Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  Pembangkang boikot pembukaan Parlimen India baharu

  NEW DELHI, 28 MEI – Parti pembangkang utama India hari ini memboikot perasmian bangunan Parlimen baharu oleh Perdana Menteri Narendra Modi dalam satu pertunjukan perpaduan yang jarang berlaku menentang parti pemerintah nasionalis Hindunya, yang telah memerintah selama sembilan tahun dan sedang menuntut penggal ketiga dalam pilihan raya tahun hadapan.

  Parti pembangkang mengkritik acara itu dengan mengatakan Modi telah mengetepikan Presiden Droupadi Murmu, yang hanya mempunyai kuasa istiadat tetapi merupakan ketua negara dan pihak berkuasa tertinggi perlembagaan.

  Tidak lama selepas perasmian, beliau menyampaikan ucapan hampir 40 minit di mana beliau memuji demokrasi berparlimen India dan berkata negara itu telah meninggalkannya.

  Zaman penjajah, merujuk kepada bangunan Parlimen lama yang dibina oleh British semasa mereka memerintah India. “India adalah ibu kepada demokrasi,” kata Modi, sambil penggubal undang-undang mengetuk meja mereka. “Beberapa tahun pemerintahan asing mencuri kebanggaan kami daripada kami. Hari ini, India telah meninggalkan pemikiran penjajah itu.”

  Pemimpin parti Kongres pembangkang Rahul Gandhi menulis tweet: “Parlimen adalah suara rakyat. Perdana Menteri memperlakukan perasmian Dewan Parlimen itu seperti pertabalannya.” – AP

  Narendra Modi semasa merasmikan bangunan parlimen baharu di New Delhi, India pada 28 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...