Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

Pengasas syiling Terra akui ‘bersalah’

-

SEOUL, 17 OGOS – Pengasas bersama mata wang kripto Terra, yang runtuh dan melenyapkan kira-kira AS$40 bilion wang pelabur pada bulan Mei, telah mengakui dia ‘salah’, tetapi berkata dia tidak bercakap dengan penyiasat Korea Selatan.

Pembubaran dramatik stablecoin TerraUSD dan cawangan tokennya, Luna – yang kedua-duanya merosot kepada hampir sifar nilai – menjejaskan pasaran kripto secara meluas, mencetuskan kerugian lebih AS$500 bilion.

Stablecoin direka bentuk untuk mempunyai harga yang agak stabil dan biasanya dipilih pada komoditi atau mata wang dunia sebenar.

Ramai pelabur runcit kehilangan simpanan mereka apabila Luna dan Terra memasuki ‘lingkaran maut’ dan terjejas dengan pihak berkuasa Korea Selatan telah membuka beberapa siasatan jenayah ke atas kes itu.

Dalam komen awam pertamanya sejak itu, Do Kwon, pengasas Terraform Labs Korea Selatan yang berusia 31 tahun, bercakap kepada Coinage, pemula media kripto dari Singapura, mengatakan kejatuhan itu ‘kejam’.

“Saya fikir dari segi pemulihan, yang terbaik boleh saya lakukan adalah dengan hanya berterus terang dengan semua yang berlaku. Awda tahu, akui sahaja yang saya salah,” kata Kwon.

Pendakwa raya Korea Selatan bulan lalu menyerbu rumah pengasas bersama Do Kwon, Daniel Shin sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap dakwaan aktiviti haram di sebalik keruntuhan Terra.

Pihak berkuasa juga menegah bekas dan pekerja pada masa ini Terraform Labs daripada meninggalkan negara itu – dan mengehendaki Kwon untuk memaklumkan mereka apabila dia kembali.

Tetapi Kwon berkata dalam temu bualnya bahawa dia tidak dihubungi oleh pihak pendakwa dan belum memutuskan sama ada dia akan kembali ke Korea Selatan untuk bekerjasama.

“Ia agak sukar untuk membuat keputusan itu, kerana kami tidak pernah berhubung dengan penyiasat,” katanya sambil menambah: “Mereka tidak pernah mendakwa kami dengan apa-apa.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -