Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Peserta BFA seru perkukuh perpaduan dan kerjasama

  BOAO, 31 MAC – Para peserta Forum Boao untuk Asia (BFA) sebulat suara menyeru supaya semua negara bersatu padu serta berkongsi nasib demi menyumbang kepada kemakmuran Asia dan dunia.

  Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan pelaksanaan Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) adalah cerminan semangat solidariti dan kolaborasi.

  “Bagi menterjemahkan cita-cita tinggi kepada realiti praktikal, perpa-duan dan kerjasama merupakan contoh terbaik dalam usaha merealisasikan BRI.

  “Dengan pandemik kian reda, semua pihak harus berusaha mendapatkan semula momentum kukuh kerjasama berkenaan,” katanya ketika berucap pada sidang tahunan BFA 2023, di sini pada Khamis.

  Beliau turut meminta negara-negara terlibat terus bekerjasama, seia sekata dan berkongsi idea berhubung pelaksanaan pelbagai strategi dan dasar ke arah membina Asia yang lebih kuat serta berdaya tahan.

  Sementara itu, Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong berkata bahawa sama ada Asia dapat merealisasikan visinya bergantung kepada sejauh mana negara-negara di benua itu mengekalkan hubungan yang mantap serta kerjasama yang praktikal dan produktif dalam kalangan mereka sendiri selain rakan kongsi dari luar.

  “Selaku ekonomi amat penting di Asia, China berperanan besar dalam semua perkara ini. Kami (Singapura) mengalu-alukan komitmen China untuk terus membuka ekonomi dan menyokong multilateralisme dan kerjasama serantau.

  “Kami mengharapkan semua pihak menyumbang secara lebih aktif kepada pembangunan dan kemakmuran serantau dan global, sehingga memberi manfaat kepada Asia dan dunia,” kata beliau. – Bernama

  Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (kiri) mengadakan pertemuan dua hala dengan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong sebelum menyampaikan ucapan di Forum Boao, baru-baru ini. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -