Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Promosi gaya hidup sifar sisa

MALAYSIA – Dalam van Nissan biru yang telah direka untuk menjadi ‘kedai mudah alih sifar sisa’, Oh Sok Peng berharap dapat memacu mesej kemampanan kepada rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat.

Oh mengambil berat tentang alam sekitar dan dia bersemangat untuk berkongsi sebab menjalani kehidupan sifar sisa adalah pilihan yang wajar, bukan hanya untuk alam sekitar tetapi juga bagi ekonomi.

Jun lalu, Oh melancarkan Refiller Mobile, isian semula sifar sisa mudah alih-nya yang menjual pembersih isi rumah, makanan kering, produk penjagaan diri dan sebagainya kepada pengguna.

Dia memandu di sekitar Lembah Klang dengan vannya yang sentiasa berstok lengkap dengan produk isi rumah yang diisi oleh pengguna ke dalam bekas me-reka sendiri. Orang ramai boleh membeli seberapa banyak, atau sedikit, produk yang mereka mahu kerana isi semula itu dijual mengikut berat.

Bekas pengurus pengedaran filem dokumentari itu berkata bahawa dia sedang menjalankan misi untuk menggalakkan lebih ramai orang mengamalkan tabiat sifar sisa yang mudah, seperti mengisi semula barangan makanan pukal dan membersihkan produk dalam bekas boleh guna semula dari rumah dan bukannya membeli produk baharu setiap kali. Tujuannya adalah untuk mengurangkan sisa plastik sebanyak mungkin.

Oh menunggu pelanggan yang mengunjungi vannya. – ANN/The Star
Menurut Oh pengisian semula akan membolehkan membeli sesuatu tanpa kos tambahan pembungkusan atau penjenamaan. – ANN/The Star
Oh menimbang berat botol yang mengandungi produk kebersihan isi semula. – ANN/The Star
Van Oh dimuat kemas dengan produk boleh isi semula yang dijualnya. – ANN/The Star

Oh mengatakan dia perlahan-lahan melihat ganjaran daripada kerjanya.

“Dalam tempoh enam bulan lepas sahaja saya telah mengisi semula beribu-ribu botol plastik dan berjaya menjimatkan lebih 30,000 botol satu liter. Jumlahnya mungkin kelihatan kecil tetapi lebih ramai keluarga mengamalkan konsep ini, ia akan memberi impak yang ketara kepada alam sekitar,” kata Oh yang tinggal di Petaling Jaya.

Konsep sifar sisa Oh bukanlah sesuatu yang baharu dan terdapat beberapa kedai sifar sisa di seluruh Lembah Klang. Tetapi apa yang unik ialah konsep van kedai sifar sisanya yang membawa kemudahan kepada persamaan. Dia mahu memudahkan membeli-belah sifar sisa untuk rakyat Malaysia.

“Sambutan amat menggalakkan daripada pelbagai komuniti di Lembah Klang. Orang ramai mendengar tentang Refill Mobile dan mereka ingin tahu tentang perniagaan itu.

“Selain kejiranan di Petaling Jaya dan Kuala Lumpur, saya pernah ke tempat seperti Putra Heights dan Rawang. Masyarakat di kawasan yang lebih kecil gembira mengalu-alukan Refiller Mobile kerana ia menjimatkan perjalanan mereka ke bandar untuk membeli produk sifar sisa.”

Menjimatkan kos

Oh telah terilham untuk mengamalkan gaya hidup sifar sisa empat tahun lalu. Bekas pengedar filem dokumentari itu mengatakan pada mulanya motivasinya adalah secara peribadi untuk menjimatkan wang dan mengurangkan pembaziran plastik.

“Dalam pekerjaan sebelum ini, saya kerap melancong ke luar negara. Saya akan tinggal di hotel yang berbeza dan saya masih ingat berapa banyak sisa yang saya hasilkan, membuang selipar hotel sekali pakai, botol penjagaan diri, pembungkus dan sebagainya. Perlahan-lahan, saya mula merenung tentang jejak karbon saya dan jumlah sisa yang saya hasilkan,” katanya.

Tidak lama kemudian, dia memulakan perjalanan hijaunya dan mula membeli-belah untuk produk penjagaan diri dan rumah di kedai sifar sisa di Petaling Jaya.

“Terdapat salah tanggapan umum bahawa produk sisa sifar adalah mahal. Tetapi produk ini tidak mahal kerana awda sebenarnya membeli secara pukal. Daripada membayar untuk pembungkusan dan penjenamaan, awda hanya membayar untuk produk tersebut. Ia jauh lebih murah.

“Sebagai contoh, isi semula gel mandian seberat 2kg berharga kira-kira RM19.20 dan ia boleh bertahan selama berbulan-bulan. Produk ini berkesan sebagai jenama komersial. Saya telah mencubanya selama empat tahun sekarang dan saya yakin ia berfungsi serta jenama komersial.

Sejak itu, dia mempelajari lebih lanjut tentang sifar sisa dan amalan mampan – pelajaran yang dia ingin kongsikan dengan orang lain.

“Saya mahu mendidik orang ramai tentang mengurangkan pembaziran. Pengisian semula akan membolehkan awda membeli barangan tanpa pakej, tanpa kos pembungkusan dan penjenamaan. Ia sebenarnya pilihan yang lebih menjimatkan,” kongsi Oh.

“Kita telah diajar bahawa kitar semula adalah penyelesaian dan ini menggalakkan kita untuk menghasilkan lebih banyak sisa dan membeli lebih banyak botol plastik tanpa rasa bersalah,” kata Oh.

“Walau bagaimanapun, tidak semua botol boleh dikitar semula,” katanya.

Menurut Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp), hanya 0.06 peratus sisa di Malaysia dikitar semula dan selebihnya berakhir di tapak pelupusan sampah.

Malaysia menjana hampir 38,427 tan metrik sisa setiap hari, di mana 82.5 peratus daripadanya dilupuskan di tapak pelupusan sampah, menurut Waste To Energy For A Sustainable Future, artikel di laman sesawang Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia. Jumlah sisa pepejal perbandaran yang dikumpul kira-kira 14 juta tan metrik setahun, cukup untuk mengisi Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur setiap tujuh hari, dedah artikel itu.

“Kebimbangan terbesar ialah apabila plastik yang tidak boleh dikitar semula bertukar menjadi plastik mikro dan pergi ke lautan dan makanan kita. Jadi, kenapa tidak isi semula?” kata Oh.

Pahlawan eko

Oh berhenti kerja sebagai pengedar filem pada September 2021 kerana dia mahu berehat daripada pekerjaannya yang mencabar. Ia adalah tepat semasa wabak COVID, dan dia memutuskan untuk menghabiskan masanya melakukan khidmat masyarakat.

Dia mendaftar sebagai sukarelawan di Pusat Vaksinasi COVID-19 di Petaling Jaya, dan di pertubuhan bukan berasas keuntungan, Zero Waste Malaysia (ZWM). Tugasnya di ZWM mengubah perspektifnya tentang kehidupan dan mendedahkannya kepada isu alam sekitar.

“Saya terlibat dalam Thrashpedia ZWM, platform satu klik yang bertujuan untuk mendidik rakyat Malaysia tentang pengasingan sisa sambil menawarkan alternatif sifar sisa. Melalui penglibatan saya dengan ZWM, pemikiran saya tentang kemampanan berubah,” katanya. Oh mendedahkan bahawa ibu bapanya pada mulanya tidak tahu bahawa dia telah memulakan perniagaan sifar sisanya.

“Awda boleh bayangkan kejutan mereka selepas mereka mengetahui tentang Refiller Mobile. Ibu bapa saya menjalankan perniagaan makanan dan kebimbangan terbesar mereka ialah sama ada saya akan dapat mengekalkan perniagaan mesra alam saya. Mereka bimbang jika saya boleh mencari rezeki. Syukurlah, persepsi mereka berubah selepas melihat cerita tentang perjuangan saya di media sosial dan dalam berita,” jelas Oh, yang mempunyai tiga saudara lelaki.

“Dengan Refiller Mobile, saya tidak dapat memperoleh gaji yang pernah saya miliki. Tetapi saya berada pada tahap di mana saya mempertahankan kepercayaan saya. Saya tidak mempunyai dorongan untuk mengejar gaji yang lebih besar.

“Saya berasa berpuas hati menjalankan perniagaan saya sendiri dan tidak ada yang lebih memuaskan daripada mendidik orang ramai tentang kepentingan menjaga Ibu Bumi,” kata Oh.

Oh membeli vannya yang berusia 28 tahun daripada pasangan yang telah menggunakan kenderaan itu sebagai van perkhemahan. Dia terpaksa mengubahnya menjadi van lengkap dengan bar dan petak untuk produknya. Syukurlah dia telah diperkenalkan dengan Rich Samuel, seorang tukang kayu kelahiran British tetapi berpangkalan di Kuala Lumpur yang mengubah van terpakainya menjadi kedai mudah alih seperti sekarang.

Van Oh dimuat kemas dengan produk boleh isi semula yang dijualnya. Barang-barang itu disusun rapi di dalam balang kaca besar dan bekas segi empat tepat 10 liter. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -