Rudiger bakal tinggalkan Chelsea

LONDON, 25 APRIL – Thomas Tuchel telah mendedahkan pemain pertahanan Jerman, Antonio Rudiger akan meninggalkan Chelsea apabila kontraknya tamat pada penghujung musim ini.

Tuchel berharap dapat memujuk Rudiger untuk kekal di Stamford Bridge, tetapi pemain pertahanan tersebut telah memilih untuk menamatkan tempoh lima tahun bersama kelab Liga Perdana berkenaan.

Percubaan Chelsea untuk mengekalkan Rudiger telah dihalang oleh sekatan kerajaan Britain ke atas pemilik Rusia, Roman Abramovich, yang termasuk peraturan di mana pemain sedia ada tidak boleh menandatangani kontrak baharu. Pasukan Blues dipercayai telah menawarkan kontrak kepada Rudiger sebelum sekatan tetapi perjanjian tersebut tidak pernah dimuktamadkan selepas permintaan dilaporkan dikemukakan untuk bayaran ejen dan kontrak besar.

Pemain berusia 29 tahun itu, yang tiba di London dari Roma pada 2017, dilaporkan berminat untuk berpindah ke Real Madrid, dengan Barcelona, Bayern Munich dan Paris Saint-Germain juga berminat untuk menawarkannya perjanjian ejen percuma yang menguntungkan.

“Situasinya ialah dia mahu meninggalkan kelab. Dia memaklumkan saya perkara ini dalam perbincangan peribadi,” kata Tuchel selepas kemenangan 1-0 ke atas West Ham pada perlawanan kelmarin. – AFP

Gambar fail menunjukkan reaksi Antonio Rudiger selepas menjaringkan gol kedua untuk pasukannya dalam perlawanan Liga Juara-Juara pada 12 April 2022. – AP