Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

Saintis Cina selesaikan masalah penanaman laici tanpa biji

BEIJING – Para saintis China telah berhasil melakar beberapa kejayaan dalam penanaman laici tanpa biji yang dijangka meningkatkan kecekapan pengeluaran dan mengurangkan kos, kata Akademi Sains Pertanian Tropika China.

Satu-satunya varieti laici tanpa biji di dunia, pertama kali ditanam di wilayah Hainan, China Selatan pada 1997, mempunyai warna merah jambu kemerahan, isinya sebening kristal dan rasa yang unik berbanding dengan varieti laici tradisional feizixiao, menurut Gao Zhaoyin, pakar akademi pasukan penyelidik laici dan longan.

Disebabkan penuaian yang teruk pada tahun ini, satu kotak laici tanpa biji yang mengandungi 48 biji, kebanyakannya dihasilkan di wilayah Hainan dan Fujian, dijual pada harga sebanyak AS$82, lebih dua kali ganda berbanding tahun biasa.

“Kami menjual dari 500 hingga 1,000 kotak sehari semasa kemuncak musim menuai 15 hari yang bermula pada awal Jun,” kata Gao.

Walaupun laici tanpa biji lebih mahal daripada varieti tradisional, laici biasanya cepat habis dijual kerana pengeluaran yang terhad. Penanaman laici tanpa biji telah menghadapi rintangan seperti sukar mekar pada musim sejuk yang hangat dan buah-buahan mengelupas atau jatuh sebelum waktunya dari dahan. Lebih daripada 40 peratus dan kadangkala 90 peratus buah-buahan hilang sebelum dituai setiap tahun, sangat menjejaskan kecekapan ekonomi ladang.

Banyak perusahaan buah-buahan dan petani di Hainan berhenti menanam varieti tanpa biji, dan jumlah perladangan telah berkurang sejak sedekad yang lalu. Pada masa ini, jumlah tanaman laici tanpa biji di wilayah itu meliputi 467 hektar.

Gao berkata pasukannya telah berjaya membangunkan teknik untuk memaksa berbunga dan menghalang buah daripada mengelupas dan gugur dari pokok terlalu awal, memecahkan masalah teknikal penanaman laici tanpa biji. – ANN/The China Daily

Seorang petani menuai laici di ladang di Zhanjiang, wilayah Guangdong. – ANN/The China Daily
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -