Tuesday, October 4, 2022
27.6 C
Brunei

Truss dahului undian pm baharu UK

-

LONDON, 18 OGOS – Pemimpin Konservatif United Kingdom (UK) Liz Truss mendahului 32 mata ke atas pesaingnya dalam perebutan jawatan perdana menteri, menurut tinjauan pendapat oleh Sky News yang diterbitkan kelmarin.

Tinjauan YouGov terhadap ahli parti Tory untuk Sky News itu mendapati 66 peratus mengundi Menteri Luar Truss, manakala 34 peratus menyokong bekas menteri kewangan Rishi Sunak. Pecahan hanya termasuk mereka yang telah mengundi atau merancang untuk mengundi.

Memandangkan parti Konservatif kini mempunyai majoriti di parlimen UK, sama ada Truss atau Sunak akan menjadi perdana menteri negara itu apabila pemimpin semasa Boris Johnson meletak jawatan bulan depan.

Tinjauan itu mendapati bahawa 57 peratus rakyat telah membuang undi mereka sebelum pengundian ditutup pada 2 September.

Kedua-dua pesaing kepimpinan telah melancarkan persaingan sengit sejak beberapa minggu kebelakangan ini, menunjukkan perdebatan yang kerap antara kem kedua-dua calon tersebut.

Johnson mengumumkan akan meletak jawatan sebagai ketua parti pemerintah awal musim panas lalu selepas anggota kabinetnya meletakkan jawatan dan ahli parlimennya semakin kecewa dengan kepimpinannya yang dilanda skandal. Perdana Menteri UK baharu akan diumum pada 5 September depan dan akan mengambil alih tanggungjawab pada hari berikutnya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -