Friday, June 2, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Warga Israel laung slogan perkauman, mengejek Palestin

  JERUSALEM, 19 MEI – Beribu-ribu nasionalis Yahudi, sebahagian daripada mereka melaungkan ‘Kematian kepada orang Arab’ dan slogan perkauman lain, berarak kelmarin melalui laluan utama Palestin di Kota Lama Baitulmaqdis, dalam paparan tahunan yang menyebabkan pergeseran baru antara orang Yahudi dan Palestin di bandar yang tegang itu.

  Para peserta perarakan, yang kebanyakannya terdiri daripada kalangan remaja lelaki Ortodoks dan lelaki muda, sedang meraikan ‘Hari Yerusalem’, yang menandakan penawanan Israel ke atas Kota Lama 56 tahun lalu.

  Rakyat Palestin melihat peristiwa itu sebagai provokasi. Dua tahun lalu, perarakan itu membantu mencetuskan perang 11 hari antara Israel dan militan Hamas di Semenanjung Gaza.

  Sepanjang petang, berpuluh-puluh kumpulan yang mengibarkan bendera Israel melalui Pintu Damsyik – pintu masuk ke kawasan Suku Islam, melintasi Kota Lama ke Tembok Barat, tempat orang Yahudi sembahyang. Kawasan tersebut biasanya sibuk pada petang Khamis dengan penduduk Palestin melakukan tugas mereka menjelang hujung minggu. – AP

  Orang Israel menari dan mengibarkan bendera mereka semasa perarakan menandakan Hari Jerusalem, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS, Jepun modenkan pakatan tentera

  TOKYO, 1 JUN – Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sedang berusaha untuk memodenkan pakatan ketenteraan mereka dalam menghadapi ancaman dari China, Korea Utara dan...
  - Advertisment -