Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Yoon puji kerjasama dengan Jepun

SEOUL, 15 MAC – Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini memuji kerjasama yang semakin kukuh dengan Jepun mengenai isu-isu dari Korea Utara hingga semikonduktor, berkata ia adalah sebahagian daripada ‘bab baharu’ bersejarah bagi kedua-dua buah negara.

Yoon akan pergi ke Tokyo esok, lawatan pertamanya sejak memegang jawatan tahun lalu, berikutan langkah kontroversialnya yang cuba menyelesaikan pertikaian bersejarah yang pahit mengenai buruh paksa era Perang Dunia Kedua Jepun.

Yoon berkata beliau yakin rancangan baharunya untuk memberi pampasan kepada mangsa akan berjaya, memberitahu media termasuk AFP dalam temu bual bertulis bahawa “kerajaan Jepun akan menyertai kami dalam membuka lembaran baharu hubungan Korea-Jepun.”

Rancangan Yoon, yang didedahkan bulan ini, membabitkan pampasan kepada mangsa Korea tanpa penglibatan langsung Tokyo, yang telah menimbulkan kemarahan beberapa mangsa yang mengatakan ini tidak memenuhi permintaan mereka untuk memohon maaf sepenuhnya dan pampasan langsung daripada syarikat Jepun yang terbabit.

“Jepun telah menyatakan kekesalan dan permohonan maaf yang mendalam berhubung pemerintahan kolonial yang lalu melalui kedudukan kerajaan terdahulunya,” kata Yoon.

Kira-kira 780,000 warga Korea telah ditugaskan menjadi buruh paksa oleh Jepun semasa pemerintahan kolonial di semenanjung dari 1905 hingga 1945, menurut data dari Seoul.

Yoon tidak sabar untuk menyelesaikan pertikaian bersejarah itu ketika dia mencari hubungan yang lebih erat dengan Tokyo sekutu serantau utama rakan kongsi keselamatan Seoul Washington dalam menghadapi ancaman yang semakin meningkat dari Korea Utara. – AFP

Gambar fail, Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol (kiri) berjabat tangan dengan Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida sebelum pertemuan mereka di New York, 22 September 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -