Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Anak penyu Agar ditemukan mati termakan plastik di Marang

-

KUALA TERENGGANU, 13 JAN – Seekor anak penyu Agar ditemukan mati dipercayai akibat termakan plastik di Pantai Pulau Kerengga dekat Marang pagi tadi.

Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Terengganu Ruzaidi Mamat berkata penemuan bangkai penyu itu merupakan kes keempat melibatkan kematian haiwan tersebut sejak awal bulan ini.

“Tiga kematian (sebelum ini) membabitkan penyu spesies Agar betina dewasa yang disebabkan lemas terperangkap dalam pukat.

“Kes pertama ditemukan pada 3 Jan lepas di Pantai Penunjuk dekat Kijal di Kemaman diikuti kes kedua dan ketiga masing-masing di Pantai Seberang Takir, Kuala Nerus dan Pelabuhan Chendering di sini semalam,” katanya ketika dihubungi. 

Beliau berkata pihaknya merekodkan 51 kes kematian penyu sepanjang tahun lepas dan menasihati orang awam agar segera menghubungi Pejabat Perikanan Daerah terdekat atau talian 03-8888 5019 jika menemukan penyu sama ada dalam keadaan masih hidup atau sudah mati.

Mohd Afendy Abd Aziz, 41, pula berkata dia ternampak bangkai haiwan itu ketika bersiar-siar di kawasan pantai bersama anaknya.

“Memang saya suka luangkan masa di tepi pantai namun tak sangka pula terjumpa bangkai penyu di sini. Saya perhatikan ada sisa plastik terkeluar daripada mulut penyu itu dan luka di sebelah kanan mungkin kesan cedera akibat terperangkap dalam pukat.

“Saya tak tahu nak maklum kepada siapa tentang penemuan itu jadi saya ambil video dan gambar sebelum muat naik ke Facebook,” katanya yang bekerja di syarikat minyak dan gas di sini.

Tidak lama kemudian, dia dihubungi Jabatan Perikanan yang meminta maklumat terperinci mengenai penyu itu untuk tindakan susulan dan dimaklumkan bahawa videonya sudah tular di media sosial. – Bernama

Penyu Agar Juvenil (anak penyu) ditemui mati dipercayai akibat termakan plastik di Pantai Pulau Kerengga. Penyu malang itu ditemui oleh Mohd Afendy Abd Aziz, 41, kira-kira pukul 8:30 pagi semasa bersiar-siar di pantai berkenaan bersama anaknya dan mendapati terdapat sisa plastik terkeluar dari mulut penyu itu dan luka di sebelah kanan mungkin akibat terperangkap di dalam pukat. – Bernama
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -