Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

China derma AS$100 juta bantu Cuba atasi krisis ekonomi

HAVANA, 27 NOV – China telah mendermakan AS$100 juta untuk membantu Cuba agar bertahan dalam krisis ekonomi yang lumpuh disebabkan wabak koronavirus, kata Timbalan Perdana Menteri negara pulau itu, Alejandro Gil kelmarin.

Derma itu diumumkan ketika Presiden Cuba, Miguel Diaz-Canel mengakhiri lawatan ke China, sebagai sebahagian daripada lawatan asing yang jarang berlaku.

Presiden China, Xi Jinping dan Diaz-Canel bertemu baru-baru ini dan “China terus menawarkan derma sebanyak AS$100 juta,” kata Gil kepada televisyen negara Cuba.

Gil, yang juga menteri ekonomi Cuba, berkata wang itu akan digunakan untuk keutamaan di pulau itu, yang dilanda krisis ekonomi terburuknya dalam tiga dekad.

Diaz-Canel mengakhiri lawatannya ke China lewat Jumaat dan meneruskan lawatan global yang direka untuk mendapatkan sokongan untuk Cuba dalam mengubah suai sistem elektrik yang telah gagal berulang kali, menyebabkan seringnya berlaku gangguan bekalan elektrik. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -