Saturday, December 2, 2023
22.9 C
Brunei

  -

  Cipta mozek Mario guna 4,256 katrij permainan video

  JEPUN – Penduduk wilayah Shiga, Yorihito Ishida telah diiktiraf oleh Guinness World Records kerana mencipta mozek terbesar di dunia menggunakan katrij berwarna-warni Nintendo’s Family Computer (Famicom), sebuah konsol permainan video yang pernah mendominasi dunia. Seninya dipenuhi dengan cinta dan minat terhadap watak-watak permainan video.

  Ishida, 38, seorang pekerja kemudahan kebajikan untuk orang kurang upaya di Bandar Moriyama, menggunakan 4,256 katrij Famicom untuk mencipta mozek yang mencipta rekod, yang menampilkan watak permainan video popular Mario, di sebuah pusat komuniti tempatan pada 31 Oktober tahun lalu.

  Ia mengambil masa kira-kira tujuh jam untuk menyiapkan mozek, yang menunjukkan watak Mario bersama Yoshi, watak seperti dinosaur. Dengan panjang 5.3 meter, lebar 6.1 meter dan keluasan kira-kira 32 meter persegi, ia telah disahkan sebagai yang terbesar di dunia.

  Famicom dikeluarkan pada Julai 1983 dan menjadi begitu popular sehingga pada penghujung 1980an dikatakan hampir setiap rumah dengan pelajar sekolah terdapat konsol.

  Ishida berkata, “Dari segi tahap gred, saya berada dalam kelas yang sama dengan Famicom.”

  Dipengaruhi oleh abangnya, Ishida menjadi terbiasa dengan permainan video itu sejak kecil, dan menjadi ketagih dengan siri Mario dan Mega Man, yang masih digemarinya sehingga dewasa.

  Guinness World Record ciptaan Yorihito Ishida, yang menunjukkan watak Nintendo Mario dan Yoshi. – ANN/The Japan News
  Karya yang menggambarkan tanda zodiak Cina tahun ini, harimau, dalam kanji. – ANN/The Japan News

  Inspirasi berwarna-warni

  Pada tahun 2015, apabila dia telah mengumpulkan sejumlah 600 hingga 700 katrij permainan video, Ishida berfikir, “Dengan begitu banyak warna (katrij) yang berbeza, saya boleh mencipta seni yang tidak akan dihasilkan oleh orang lain.” Jadi selepas mendapat sambutan hebat di media sosial kerana berkongsi mozek percubaan Mario, dia terus meneruskan.

  Dia membuat mozek setiap hujung minggu selama empat tahun sehingga dia berkahwin pada 2019. Dia akan membawa katrij ke dalam dewan utama kuil keluarganya dan memfokuskan dirinya selama enam hingga tujuh jam dalam proses penciptaan. Dia juga mengumpul reka bentuk daripada internet dan tangkapan skrin permainan video, termasuk Son Goku daripada anime Dragon Ball, dan menyusun katrij mengikut warna, seperti biru, hitam, kuning dan putih, dalam campuran kedudukan mendatar dan menegak, untuk menyiapkan kerjanya.

  Ishida didesak oleh rakan media sosialnya untuk membuat percubaan rekod Guinness. Entri pertama adalah sebanyak 4,256 kaset yang disusun secara menegak. Apabila ia gagal mencapai saiz rekod dunia lima meter persegi, dia meletakkan katrij secara mendatar untuk mendapatkan lebih banyak ruang dan mencipta rekod.

  “Saya fikir sukar untuk menempah nama ke dalam Guinness World Record. Ia seperti mimpi tetapi apabila saya mendapat tahu saya dikenali, saya tidak dapat mengelak daripada menangkat tangan saya ke udara,” katanya.

  Famicom masih mempunyai peminat yang kuat, dan Ishida adalah antara mereka. “Selagi jari saya bekerja, saya akan terus bermain sepanjang hayat saya,” katanya.

  “Apabila saya memikirkan keghairahan pasukan pengeluaran pada masa itu untuk membangunkan permainan yang menarik dengan data kurang daripada satu foto telefon pintar, saya tidak boleh berhenti bermain.” – ANN/The Japan News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  New Zealand larang guna telefon bimbit di sekolah

  WELLINGTON, 1 DIS – Telefon bimbit akan dilarang di sekolah-sekolah di seluruh New Zealand, kata Perdana Menteri konservatif Christopher Luxon hari ini, ketika kerajaannya...