Sunday, April 2, 2023
30.2 C
Brunei

-

CNG ganti petrol?

DAR ES SALAAM – Di sebalik deretan bangunan menempatkan Institut Teknologi Dar es Salaam (DIT) milik kerajaan di sepanjang Jalan Morogoro di Dar es Salaam, ibu kota komersial Tanzania, sekumpulan juruteknik sibuk mengubahsuai kenderaan daripada menggunakan petrol kepada menggunakan gas asli termampat (CNG).

DIT, salah satu institusi pengajian tinggi negara Afrika Timur yang mengendalikan latihan, perundingan dan inovasi dalam bidang yang berbeza, bercakap besar tentang teknologi ubah suai kenderaan daripada menggunakan petrol kepada CNG sebagai salah satu inovasi terbaharunya.

Gerutu Bosinge, pengurus bengkel CNG di DIT, berkata teknologi itu membantu menyelamatkan alam sekitar daripada degradasi dan mengurangkan kesan perubahan iklim kerana gas asli adalah tenaga bersih.

“Gas asli mempunyai sedikit karbon dioksida berbanding bahan api fosil (lain). Menggunakan gas asli mengurangkan banyak karbon dioksida,” kata Bosinge kepada Xinhua dalam temu bual ketika dia mengawasi juruteknik di bengkel yang mengubah suai kereta daripada menggunakan petrol kepada CNG.

Beliau berkata bahan api fosil adalah salah satu penyumbang utama kepada kemerosotan alam sekitar dan negara di seluruh dunia sedang mencari jalan untuk menghentikan penggunaan bahan api fosil secara berperingkat.

Pakar Institut Teknologi Dar es Salaam (DIT) Agapatus Gurti memasang kit penukaran gas asli termampat (CNG) dalam kenderaan di bengkel CNG di Dar es Salaam, Tanzania. – Xinhua
Gerutu Bosinge, pengurus bengkel CNG di DIT memeriksa kenderaan yang sudah diubahsuai. – Xinhua

“Dalam pengertian ekonomi, CNG lebih murah daripada bahan api. Apabila awda menggunakan gas asli awda menjimatkan kira-kira 50 peratus daripada kos,” katanya.

Frederick Michael Sanga, seorang penjawat awam yang bekerja di Dar es Salaam, telah mengubah suai keretanya daripada menggunakan petrol kepada menggunakan CNG tiga tahun lalu.

“Saya tidak menyesal dengan keputusan yang saya buat. Saya menjimatkan banyak wang yang saya boleh gunakan untuk membeli bahan api,” kata Sanga kepada Xinhua melalui telefon.

Katanya, dia pernah membelanjakan kira-kira 60,000 shilling Tanzania (kira-kira AS$26) untuk membeli bahan api dalam seminggu tetapi kini dia membelanjakan kurang daripada 17,000 shilling Tanzania seminggu untuk membeli CNG, menegaskan jumlah yang dibayar untuk proses pengubahsuaian adalah lebih murah berbanding dengan faedah yang diperolehi selepas kenderaan itu diubah suai.

“Dengan kenaikan harga bahan api sekarang, saya tidak dapat bayangkan bagaimana saya boleh memandu kereta saya,” kata Sanga sambil menambah menggunakan CNG juga menjadikan kereta itu berada dalam keadaan baik.

Menurut Bosinge, DIT terlibat dalam kerja penyelidikan mengenai pengubahsuaian kenderaan daripada menggunakan bahan api kepada CNG pada 2008 sehingga 2018 apabila mereka membuat satu kejayaan. Kerja-kerja pengubahsuaian bermula pada 2018 dan sehingga kini DIT telah mengubahsuai lebih 800 kereta daripada menggunakan petrol kepada menggunakan CNG dan lebih ramai orang membuat pertanyaan untuk menukar kenderaan mereka.

Bosinge berkata operasi bengkel CNG di perkarangan DIT dilindungi sepenuhnya oleh institusi itu. “DIT membiayai sepenuhnya operasi bengkel itu,” katanya.

Bengkel itu telah menggaji empat juruteknik sepenuh masa yang dibantu pelajar, katanya.

“Ia mengambil masa satu hingga dua hari untuk mengubahsuai satu kenderaan. Tetapi jika kita mempunyai dua juruteknik mereka boleh mengubahsuai dua hingga tiga kereta sehari,” katanya sambil menyatakan terdapat beberapa kenderaan yang lebih rumit apabila memasang semula ketika pengubahsuaian petrol kepada gas asli.

“Kereta dengan suntikan terus petrol adalah rumit kerana ia memerlukan kit khas. Ia berbeza dengan kereta dengan suntikan tidak langsung petrol,” kata Bosinge.

Beliau berkata kos untuk menukar satu kenderaan bergantung kepada saiz kenderaan tetapi harga minimum ialah 2 juta shilling Tanzania.

Memandangkan DIT menukar lebih banyak kenderaan yang menggunakan petrol kepada CNG, rancangan sedang dibuat untuk menukar kenderaan yang menggunakan diesel sebelum akhir tahun ini, kata Bosinge, sambil merayu pihak berkuasa mengurangkan duti import bagi kit pengubahsuaian dan silinder gas untuk menggalakkan lebih ramai orang menggunakan teknologi dan mengurangkan penggunaan bahan api fosil yang memudaratkan alam sekitar.

Selain bengkel DIT, terdapat dua bengkel kecil yang sedang diuruskan oleh bekas pelajar DIT di Dar es Salaam untuk menukar kenderaan daripada bahan api kepada CNG.

“DIT menyokong mereka secara teknikal dan menggalakkan orang lain untuk menjalankan perniagaan kerana teknologi ini digunakan di seluruh dunia,” kata Bosinge.

Terdapat dua stesen pengisian CNG di Dar es Salaam, dengan satu terletak di Ubungo Maziwa dan satu lagi berhampiran stesen TAZARA.

Kerajaan merancang untuk menubuhkan lima lagi stesen pengisian CNG di Dar es Salaam, kata Bosinge.

Teknologi ini belum mula digunakan di kawasan pedalaman di mana gas asli tidak dibekalkan.

Dengan rizab gas asli Tanzania dianggarkan pada 1.61 trilion meter padu, Bosinge merasakan masa depan adalah cerah apabila ia datang untuk mempromosikan penggunaan tenaga bersih berikutan kemusnahan alam sekitar yang disebabkan oleh bahan api fosil.

Sanga, pemilik kereta yang diubahsuai berkata, dia turut menyumbang untuk menyelamatkan alam sekitar daripada terus rosak kerana keretanya tidak lagi mengeluarkan gas yang menyumbang kepada pemanasan global.

“Saya merayu kepada semua untuk mengubahsuai kenderaan mereka daripada menggunakan bahan api kepada menggunakan CNG demi melindungi alam semulajadi,” katanya. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -