Friday, December 9, 2022
22.4 C
Brunei

-

Inflasi tahunan Turki cecah paras tertinggi

ANKARA, TURKEY, 3 OKT – Inflasi tahunan Turki mencecah paras tertinggi 24 tahun sebanyak 83.45 peratus pada September, menurut data rasmi hari ini, mendorong kos barangan keperluan naik dan menjejas isi rumah yang sudah menghadapi kos tenaga, makanan dan perumahan yang tinggi.

Institut Statistik Turki berkata harga pengguna meningkat 3.08 peratus daripada bulan sebelumnya.

Pakar berkata inflasi adalah jauh lebih tinggi daripada statistik rasmi, dan Kumpulan Penyelidikan Inflasi pada Isnin meletakkan kadar tahunan pada 186.27 peratus.

Bulan lalu, pusat bank Turki mengeluarkan satu lagi pemotongan kadar faedah, menurunkan kadar penanda aras kepada 12 peratus walaupun harga meningkat, lira yang merosot dan akaun semasa yang tidak seimbang. Lira telah kehilangan lebih 50 peratus daripada nilainya berbanding dolar AS sejak bank pusat mula memotong kadar tahun lepas.

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan penurunan lira telah mencetuskan inflasi. Pakar ekonomi berkata peningkatan inflasi di Turki didorong oleh kepercayaan tidak lazim Presiden Recep Tayyip Erdogan bahawa kos pinjaman yang tinggi membawa kepada harga yang lebih tinggi – bertentangan dengan teori ekonomi yang telah ditetapkan. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -