Saturday, February 4, 2023
23.7 C
Brunei

-

Jimat belanja dengan kebun sayur mini

KUALA LUMPUR – Zarah Mokhlis jarang membeli sayur-sayuran, ini kerana sejak penularan wabak COVID, dia dan keluarganya telah menanam sayur-sayuran mereka sendiri dan memetiknya untuk dijadikan hidangan sekeluarga.

Sebelum memasak, apa yang perlu dilakukan oleh ibu kepada tiga orang anak berusia 44 tahun itu ialah melangkah keluar ke kebunnya dan meninjau apa yang sedia untuk dipetik.

Zarah mempunyai kira-kira 12 jenis sayur-sayuran yang ditanam di kebunnya terdiri daripada sayur-sayuran berdaun seperti sawi, kangkung dan kacang botor hingga timun Jepun, salad dan bendi. Dia juga mempunyai herba seperti ketumbar, pudina dan limau purut yang tumbuh subur di dalam kotak penanaman.

“Kami telah menanam sayur-sayuran di kebun kami sejak perintah kawalan pergerakan (pertama) pada 2020. Saya menanam apa sahaja yang tumbuh dengan banyak. Hari ini, saya hanya membeli sayur-sayuran import seperti saderi, brokoli dan bunga kubis,” kata suri rumah itu.

Zarah dan keluarganya tinggal di rumah teres sudut di Bandar Menjalara, Kepong di Kuala Lumpur. Kebun itu tidak besar, hanya berukuran 3m x 21m, tetapi Zarah dan suaminya, Ahmad Fairoz Zainudin 45, telah menggunakan ruang kebun yang terhad untuk menanam pelbagai jenis herba, sayur-sayuran dan labu untuk kegunaan keluarga mereka. Lagipun, seronok dapat makan pelbagai hasil.

Muhammad Idriz (kanan) dan kakaknya Rania (kiri) membantu ibu mereka memotong sayur-sayuran yang mereka petik dari kebun mereka.– ANN/The Star
Tembikai merupakan tanaman yang mudah ditanam menurut Zarah. – ANN/The Star
Muhammad Malik (kanan) membantu Ahmad membuat junjung untuk tumbuhan menjalar. – ANN/The Star
Berkebun membantu Muhammad Idriz mengembangkan kemahiran baharu dan belajar tentang alam semula jadi. – ANN/The Star

Salah satu tumbuhan yang menonjol di taman mereka ialah tembikai besar yang tumbuh dalam ‘buaian gantung’ yang diperbuat daripada tali rafia.

Mereka menggunakan semula botol air mineral kosong untuk menanam cili dan terung. Kangkung tumbuh subur dalam kotak tanaman yang tersusun rapi di tepi pagar. Ahmad juga telah memasang beberapa junjung untuk tumbuhan menjalar seperti kacang botor, timun Jepun dan tembikai.

Pada bulan Mac lalu, kadar inflasi Malaysia seperti yang diukur oleh indeks harga pengguna (CPI) meningkat 2.2 peratus daripada tahun lepas, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.

Hujan berterusan di seluruh negara juga telah mengurangkan hasil tanaman dan telah menyebabkan penurunan 20 hingga 30 peratus dalam bekalan sayur-sayuran, menurut laporan berita.

Zarah juga sedang merasai inflasi harga makanan dan cuba untuk menjimatkan wangnya sebaik mungkin. Dengan menanam sayur-sayuran di tamannya, dia bukan sahaja menuju ke arah gaya hidup yang lebih mampan tetapi juga mengurangkan perbelanjaan untuk barangan runcitnya. Dia bersyukur kerana dia mempunyai ruang di kawasan rumahnya untuk menanam pelbagai jenis sayur-sayuran.

Dia bukan satu-satunya melakukan perkara tersebut. Semakin lama, sejak wabak itu, malah mereka yang tinggal di pangsapuri telah mula menanam sayur-sayuran berdaun dalam pasu dan balang kaca di ruang tamu, dapur atau balkoni mereka. Apa yang lebih penting, kata Zarah, keluarganya mengambil ta-naman segar yang bebas daripada bahan kimia.

“Bil sayur-sayuran bulanan saya telah menurun dengan ketara, kira-kira 50 peratus. Saya hanya membelanjakan kira-kira RM30 sebulan untuk sayur-sayuran import. Saya menggalakkan anak-anak saya makan sayur-sayuran dari kebun kami yang kami tanam sendiri kerana ia berkhasiat, segar dan tidak mengandungi racun perosak.”

Zarah tidak pernah berminat untuk berkebun… sehingga wabak itu melanda. Seperti ramai orang, dia menganggap dia tidak mempunyai bakat dalam menanam.

Tetapi keadaan berubah semasa perintah kawalan pergerakan. Dengan masa tambahan di sepanjang tempoh tinggal di rumah, Zarah dan Ahmad memutuskan untuk mengenali orang yang terlibat dalam taman komuniti kejiranan mereka.

“Taman komuniti kami cukup aktif. Ramai jiran kita berkumpul untuk menanam pelbagai jenis sayur di sebidang tanah kosong.

“Ramai warga emas menghadiri kebun dan berbesar hati untuk mengajar sesiapa yang berminat untuk menanam sayur-sayuran. Dan mereka dengan murah hati berkongsi hasil segar mereka dengan orang lain juga.

“Semasa salah satu lawatan ini, salah seorang pekebun yang gemar menghulurkan beberapa anak benih sayur-sayuran kepada saya. Saya membawanya pulang dan menggalakkan anak bongsu saya Muhammad Idriz, 10, membantu kami mengusahakan sayur-sayuran itu,” katanya.

Zarah dan Ahmad juga mula membaca tentang menanam sayur-sayuran dan melayari Internet untuk mendapatkan idea tentang cara menanam sayur-sayuran di kebun mereka.

Mereka kemudian mula membeli anak benih dan kotak tanaman dari tapak semaian tumbuhan dan platform e-belanja.

Suaminya suka membina dan mengubah suai barang, jadi dia mula membuat junjung untuk tumbuhan menjalar. Dia juga mencipta sistem penuaian air dan membuat kompos daripada sisa dapur.

Lama kelamaan, anak-anak mereka yang lebih besar, Muhammad Malik, 16, dan Rania Yasmin, 14, turut membantu di kebun. Mereka bermula dengan tugasan kecil seperti menanam benih dalam botol air mineral dan kotak penanam.

“Muhammad Malik dan Rania ditugaskan menyemai anak benih dalam bekas kitar semula seperti cawan kopi manakala Muhammad Idriz menyiram tanaman.

“Selepas beberapa minggu, kami sudah boleh menuai kangkung, sawi dan cili. Anak-anak saya sangat teruja kerana kami tidak pernah menyangka akan menanam sayur-sayuran di taman kami. Perlahan-lahan, saya juga memupuk minat berkebun,” katanya.

Zarah berkata berkebun juga telah mengajar anak-anaknya kemahiran baharu dan mereka telah belajar banyak tentang alam semula jadi dengan menanam makanan mereka sendiri. Dan, katanya, mereka lebih gembira menghabiskan masa di taman daripada bermain permainan pada peranti mereka.

“Anak-anak teruja melihat hasil kerja keras mereka. Berkebun membantu kami mengeratkan hubungan sebagai sebuah keluarga. Dan ia mengajar anak-anak kita tentang tanggungjawab kerana mereka perlu menjaga tumbuhan mereka,“ katanya.

Dalam tiga tahun kebelakangan ini, kebun Zarah telah menjadi agak ‘terkenal’ di kawasan kejiranan mereka dan selalunya, jiran-jiran singgah untuk memberi mereka lebih banyak anak benih, baja organik dan juga tumbuhan.

“Rumah saya terletak di lot hujung. Di sebelah taman saya terdapat laluan yang menghala ke taman permainan kejiranan.

“Jadi setiap kali Ahmad berada di taman, dia selalu bercakap dengan orang yang melalui rumah kami. Saya fikir ia bagus kerana kita perlahan-lahan mengenali komuniti kita dengan lebih baik.

“Selama 16 tahun, saya tidak mengenali ramai orang di taman saya. Tidak pernah saya fikir berkebun akan membolehkan kami menjalin ikatan.” – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -