Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Kekangan ingoma, demi menghormati identiti budaya

GISHORA, BURUNDI – Kelihatan sekumpulan pemuzik berkaki ayam sambil memakai pakaian warna kebangsaan Burundi memukul gendang kayu yang besar dengan kekuatan yang luar biasa, ketepatan dan kegembiraan tanpa segan silu.

Berpusing-pusing dan menyanyi sambil sebatang kayu di setiap tangan, para penghibur adalah penjaga ritual berabad-abad yang diiktiraf oleh UNESCO dan dikawal oleh Burundi.

“Kami memukul gendang kerana ia adalah jiwa raga kami, kerana ia mengalir dalam darah kami,” kata ketua mereka Oscar Nshimirimana, yang mukanya bercucuran peluh selepas persembahan penuh semangat di Gishora dengan berlatar belakangkan bukit-bukit menghijau. “Bukan ayah saya sahaja yang memukul gendang, tetapi semua termasuk datuk nenek saya,” kata lelaki berusia 43 tahun itu.

Kumpulan yang berasal dari Gishora, rumah istana diraja dan nadi tradisi muzik ini menikmati status yang tinggi dan terkenal. Presiden Burundi, Evariste Ndayishimiye menyerikan salah satu persembahan mereka pada bulan Januari lalu yang menimbulkan kekecohan.

Di negara kecil dengan 12 juta penduduk itu, kumpulan gendang besar dan kecil membuat persembahan di majlis perkahwinan, upacara keagamaan dan perayaan lain serta bersaing antara satu sama lain.

Pemain dram elit membuat persembahan di hadapan rumah yang dibina semula di kampung diraja di Gishora Drum Sanctuary di Gishora, Burundi. – AFP
Miniatur gendang yang dibuat oleh pemain dram dipamerkan untuk dijual. – AFP
Gendang tradisional Burundi disediakan untuk persembahan. – AFP
Ahli pasukan gendang tradisional Brudian Sangwikiyago berlatih di Bujumbra, Burundi. – AFP

Di seluruh dunia juga, pemain dram di diaspora Burundi ditemui di sekitar tiga benua.

‘Tarian ritual dengan gendang’ adalah permata dalam warisan tidak ketara negara, mengisytiharkan dokumen kementerian kebudayaan.

Lompatan yang luar biasa, melakukan pirouette, kenyitan mata kepada penonton… semua ini sentiasa menandakan tarian ini sebagai pembawa tradisi perkusi yang tidak biasa di seluruh Afrika dan dunia.

Tradisi gendang yang dikenali secara tempatan sebagai ‘ingoma’ bermula pada abad ke-17, dan menghormati pemerintahan abadi keluarga diraja ketika Burundi sebagai sebuah kerajaan beraja. Apabila menaiki takhta, seorang raja dikatakan telah ‘menyandang kuasa gendang’, yang dianggap sebagai sumber kuasanya.

Gendang yang paling suci malah diberi nama. Banyak yang telah lenyap sejak berzaman tetapi dua yang dikenali sebagai Ruciteme dan Murimirwa terkubur di pondok jerami tradisional di Gishora. Untuk masa yang lama, gendang itu hanya boleh diukir daripada batang gergasi ‘umuvugaangoma’, atau ‘pokok yang membuat gendang berbunyi’.

Pada tahun 2014, UNESCO mengiktiraf nilai budaya tradisi itu, menuliskan tarian ritual gendang diraja dalam senarai warisan dunia tidak ketara. Sejak itu, kerajaan Burundi sebuah rejim kerajaan berwibawa yang muncul daripada pemberontakan bersenjata telah menguatkuasakan peraturan ketat mengenai amalan tersebut.

Pada 2017, perintah yang telah lama dilupakan melarang wanita bermain dram telah dikenakan semula, manakala kod pakaian untuk penghibur telah diberi mandat.

Kumpulan penari sejak itu dikehendaki mendaftar secara rasmi dengan pihak berkuasa, manakala mereka yang ingin mengupah pemain dram untuk acara persendirian perlu memohon permit khas berharga AS$250.

Di Burundi, yang merupakan negara termiskin di dunia dari segi KDNK per kapita, ia bukanlah jumlah kecil.

Aimable Nkunzumwami, penasihat kepada menteri kebudayaan, berkata kerajaan mempunyai kewajipan untuk memastikan ‘menghormati identiti budaya’ gendang, terutamanya sejak penyenaraian UNESCO.

“Kerajaanlah yang (mesti) melindungi gendang Burundi. Itulah sebabnya ia mengawal selia amalan itu,” katanya kepada AFP.

Pada bulan Februari, sekumpulan pemain dram telah mencetuskan skandal dengan bermain di festival dengan sut hitam tanpa peraturan. Perayaan itu dihentikan, dan rombongan itu digantung selama enam bulan.

Mengambil sesuatu hak
Di ibu kota ekonomi Bujumbura, jurutera Calixte Irantije berusia 27 tahun berlatih dua kali seminggu selepas bekerja di amfiteater terbuka bersama kumpulan pemain dramnya.

“Peraturan ini menyebabkan pengurangan permintaan… ia memberi impak besar kepada pasaran yang kita ada dahulu,” katanya.

“Sekarang kami bermain di parti yang dibenarkan oleh kerajaan. Kami bermain di majlis perkahwinan mereka yang mempunyai permit, dan majlis rasmi kerajaan.”

Sebilangan rakyat Burundi, terutamanya mereka yang berada di diaspora, telah menolak apa yang mereka lihat sebagai melampaui batas kerajaan.

“Gendang itu bukan lagi milik warga Burundi. Ia milik kerajaan,” kata Pacifique Nininahazwe, seorang pemimpin masyarakat sivil yang hidup dalam buangan, pada 2017.

Julien Nimubona, seorang profesor sains politik di Universiti Burundi, memberitahu AFP, sekatan adalah kurang mengenai autoritarianisme dan lebih banyak peluang untuk pegawai memperoleh wang daripada status UNESCO.

“Ia mengambil sesuatu yang menjadi milik kita,” katanya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -