Monday, November 28, 2022
31.8 C
Brunei

-

Lesap $1,000 kerana juniper

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 OKT – Gara-gara mencuri tanaman dalam kawasan rumah, seorang wanita tempatan berusia 38 tahun diperintahkan untuk membayar denda $1,000 oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini.

Nursyahidah binti Haji Mohamad akan menjalani hukuman penjara sebulan jika gagal membayar denda berkenaan.

Pendakwa Raya Nur Zahidah Farhanah Abdul Aziz mendedahkan defendan dalam perjalanan ke Pantai Meragang pada 1 pagi 7 September lalu, bersama seorang penumpang di dalam keretanya.

Mereka melalui kawasan perumahan di Meragang apabila defendan melihat beberapa pasu dengan pokok di dalamnya di sebuah rumah di Jalan Kemangsi.

Defendan kemudian mengundurkan kereta dan berhenti berhampiran pasu dan memasukkan tiga pokok juniper bersama pasunya ke dalam kereta dan meninggalkan tempat kejadian.

Pemiliknya menyedari bahawa pokok itu telah hilang pagi itu dan memeriksa CCTV.

Pemilik kemudiannya membuat laporan polis yang membawa kepada penahanan defendan.

Siasatan mendapati defendan telah meletakkan dua daripada pokok itu di halaman rumahnya sendiri dan satu lagi di dalam tandasnya. Pokok-pokok itu bernilai lebih $100.

Majistret Kanan Pengiran Hazirah binti Pengiran Haji Mohd Yusof mengendalikan kes itu.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -