Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Menyoroti perjalanan mangsa penipuan pekerjaan

Gambar Bernama

KUALA LUMPUR – Berblaus merah lengan panjang – satu daripada dua helai baju yang dia ada – gadis bertubuh kecil itu duduk bersendirian.

Kesugulan bahasa tubuhnya jauh berbeza dengan tiga rakan lelakinya yang rancak berborak dan ketawa di luar sebuah restoran di Mae Sot, bandar di sempadan Thailand-Myanmar.

Kumpulan anak muda berusia 19 hingga 25 tahun itu mempunyai sebab untuk berasa gembira. Beberapa hari sebelumnya, pada 3 Februari, mereka diselamatkan daripada KK Garden di sempadan Thailand-Myanmar. Petempatan yang terletak di sebelah Myanmar itu kerap menjadi tajuk berita kebelakangan ini sebagai pangkalan beberapa pusat penipuan, di mana dilaporkan ratusan rakyat Malaysia yang diseludup masuk dipaksa bekerja sebagai penipu dalam talian.

Nur Fitriani Abdullah atau lebih mesra dipanggil Fi, lebih banyak berdiam diri semasa makan malam pada hari berkenaan. Setiap soalan yang diaju kepadanya dijawab dengan sopan, namun hanya setakat itu.

Berasal daripada keluarga yang berpecah belah, gadis berusia 19 tahun ini memberitahu Bernama yang dia sudah biasa bersendirian. Anak jati Batu Pahat, Johor itu terpaksa berdikari menyara diri selepas datuknya yang merupakan penjaganya, meninggal dunia lebih setahun lalu.

Rumah menempatkan mangsa-mangsa penipuan pekerjaan online yang diperangkap atas janji gaji lumayan dan bekerja di Singapura atau negara lain di Myanmar.
Jalan tikus di Mahawan di pinggir Sungai Moei di mana buaya sering kelihatan dan bertindak sebagai ‘penghalang alami’ bagi mencegah mangsa penyeludupan manusia melarikan diri dari Myanmar ke Thailand setelah terjerat dalam penipuan pekerjaan online.
Jalan tikus di Mahawan di pinggir Sungai Moei di mana buaya sering kelihatan dan bertindak sebagai ‘penghalang alami’ bagi mencegah mangsa penyeludupan manusia melarikan diri dari Myanmar ke Thailand setelah terjerat dalam penipuan pekerjaan online.

Ahli dewan undangan negeri Teruntum, Sim Chon Siang (dua kanan) dan ahli perniagaan Malaysia berpangkalan di Bangkok, Wong yang juga dikenali sebagai Muhammad Saifuddin Lai Abdullah (kiri) bersama empat mangsa penipuan pekerjaan yang diselamatkan di Myawaddy, Myanmar.

Justeru, apabila dia ternampak iklan di laman sosial Facebook mengehendaki rakyat Malaysia untuk bekerja sebagai jurukemas di sebuah hotel di Singapura dengan gaji AS$1,100 (RM4,923) sebulan, dia bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal.

“(Ia kerana di) Singapura dan gaji besar, saya rasa macam okey, boleh cuba kerja ni. Saya cuba (dulu) seorang. Kalau okey, baru saya ajak (teman lelaki saya),” ceritanya.

Bagaimanapun teman lelakinya, Kamil Abdul Hamid, 25, memutuskan untuk ikut serta. Fi yang tidak memiliki pasport dan Kamil kemudian diseludup masuk ke Thailand menerusi Sungai Golok, sebelum dibawa ke Sungai Moei yang mengalir di antara Myanmar dan Thailand, pada pertengahan September 2022.

Kisah Fi tidak jauh berbeza dengan mereka yang senasib, baik dari Malaysia ataupun negara lain, apabila mendapati diri mereka diseludup sama ada ke Kemboja, Laos atau Myanmar selepas memohon ‘pekerjaan’ yang diiklankan atau terperangkap dengan penipuan asmara dalam talian.

Perubahan

Malaysia adalah antara pusat transit bagi penyeludupan manusia di Asia Tenggara.

Jika dahulu Malaysia merupakan negara destinasi bagi penyeludupan pekerja asing dan pencari suaka, kini ia menjadi negara sumber untuk kegiatan penyeludupan.

Jurucakap Pejabat Serantau bagi Asia dan Pasifik, Pertubuhan Antarabangsa bagi Migrasi (IOM), Itayi Viriri memberitahu Bernama penipuan pekerjaan dan penyeludupan mangsa telah berubah melangkaui kaedah dan koridor biasa perekrutan.

“Jumlah serta kepelbagaian kewarganegaraan mangsa yang kita lihat sekarang merupakan sesuatu yang tidak pernah disaksikan sebelum ini. Malah, rasanya kami tidak pernah melihat ‘set up’ penyeludupan sebegini sebelum ini. Kami rasa ini juga menunjukkan bagaimana jaringan sosial dan platform dalam talian serta media boleh digunakan,” katanya kepada Bernama menerusi e-mel.

Sebelum ini, Kemboja dan Laos adalah destinasi pilihan sindiket terbabit. Namun kini, Myanmar mengambil alih kedudukan itu. Laporan media menyebut negara anggota ASEAN itu yang sedang mendepani kacau-bilau susulan rampasan kuasa tentera pada 2021, selain gerakan kumpulan pemisah sejak berdekad lalu, sebagai destinasi tumpuan baharu.

Profil mangsa juga sudah berubah. Jika dahulu sindiket menyasarkan golongan miskin dan pekerja kurang kemahiran bagi menampung industri perikanan dan pertanian, kini mereka mencari individu yang mempunyai sedikit pendidikan, celik Internet serta kemahiran berbahasa Inggeris dan/atau Cina.

“Cara mereka memilih negara untuk menyeludup (mangsa) bukan berasaskan rantau Asia, tetapi berdasarkan pendidikan bahasa Inggeris. Mereka utamakan pendidikan bahasa Inggeris dan Cina. Mereka mahu terjemahan bahasa Cina dan (penulis bahasa) Inggeris menjalankan penipuan dalam talian. (Ia) disebabkan rakyat Malaysia mempunyai penguasaan bahasa Inggeris yang agak bagus berbanding negara lain seperti Thailand yang rata-rata rakyatnya tidak mempunyai kemahiran itu,” kata Judah Tana, pengasas dan Pegawai Eksekutif Antarabangsa badan amal Global Advance Projects yang berpangkalan di Mae Sot.

Modus operandi

Baik mangsa, aktivis ataupun penyelamat, mereka berkata ada skrip khusus yang diikuti oleh sindiket bagi menyeludup mereka yang terjebak dalam perangkap penipuan pekerjaan atau asmara.

Biasanya ia bermula dengan tawaran pekerjaan palsu di luar negara dengan janji melangit atau ajakan untuk bersembang dalam talian dengan gadis cantik.

Sebaik terjerat, mangsa akan berjumpa dengan perekrut atau penipu, sama ada dalam negara dan diseludup ke sempadan, atau menerima wang atau tiket kapal terbang untuk ke negara transit, di mana dalam kes ini ia adalah Thailand.

Selalunya pekerjaan yang dijanjikan itu di tempat lain. Mangsa hanya tahu tentang perubahan destinasi selepas mereka memulakan perjalanan.

Selepas tiba di Thailand, seseorang daripada syarikat akan menemui mangsa serta merampas pasport mereka. Sepanjang perjalanan ke lokasi pejabat, mangsa dipantau rapi oleh pengawal, sementara kenderaan serta pengawal pula ditukar setiap beberapa jam. Kawalan juga semakin ketat.

Semakin jauh perjalanan semakin tipis peluang mangsa untuk melarikan diri. Mangsa melaporkan yang mereka mahu melarikan diri namun terlalu takut atau tidak tahu bagaimana serta daripada siapa harus mereka meminta bantuan.

Apabila sampai di destinasi terakhir – KK Garden di Myawaddy bagi Fi dan rakan-rakannya – mereka diberikan penjelasan tentang pekerjaan mereka, iaitu menipu orang ramai secara dalam talian. Jika mereka mahu meninggalkan tempat itu, ‘majikan’ memberitahu yang mereka perlu membayar balik fi perekrutan (dipercayai sekurang-kurangnya RM10,000 seorang) dan kos pengangkutan.

Fi berasa amat sedih dan kecewa selepas mengetahui yang dia ditipu.

“Saya rasa macam… kenapa tak nak beritahu benda betul? Saya rasa macam menyesal sangat. Sebab kita tahu benda tu benda haram, kita memang tak nak buat benda tu, tapi bila mereka ugut, saya rasa… kalau aku tak ada duit nak balik ni, memang aku kena kerja kat sini atau memang aku habis kat sini,” ujarnya.

Sindiket itu memberitahu Fi dan Kamil yang mereka perlu membayar RM60,000 masing-masing kepada syarikat. Rakan-rakannya, iaitu Adam Iskandar Tukiman dan Nur Akmar bin Hamsan pula diberitahu mereka berhutang dengan syarikat sebanyak RM40,000 masing-masing.

Penyelia mereka menetapkan sasaran untuk dipenuhi. Bergantung pada kejayaan mereka menipu orang, ada pelbagai insentif dan wang tunai yang akan diberikan kepada mereka. Jika gagal, mereka akan dihukum secara fizikal.

Sesiapa yang melawan akan dibelasah, diseksa atau dikurung di dalam bilik pengasingan. Ugutan lain termasuk dijual bagi tujuan penuaian organ dan dibuang ke dalam Sungai Moei, di mana dikatakan ada buaya.

Fi berkata penyelia mengugut untuk merogolnya bagi memastikan Kamil mematuhi arahan dan untuk mengawal dia pula, penyelia mengancam menyeksa Kamil. Demi menjaga keselamatan masing-masing, kedua-duanya akur.

Pakar berkata keadaan itu adalah buruh paksa dan ikatan hutang, yang mana mangsa dimanipulasi dan dipaksa bekerja bagi menjelaskan “hutang” yang kononnya terakru serta bagi pembebasan mereka. Semakin cemerlang “prestasi” mereka maka semakin pendeklah tempoh mereka ditahan di situ. Adakala mangsa bertukar menjadi pemangsa apabila mereka “hanyut” dengan kejayaan dan menerima ganjaran lumayan daripada syarikat.

Kesannya

Fi, Kamil, Adam dan Akmar diselamatkan pada 3 Februari lepas. Berdasarkan maklumat yang disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Teruntum Sim Chon Siang, angkatan tentera Thailand menghantar satu pasukan ke Myawaddy bagi mengesan mangsa. Ahli perniagaan Malaysia yang berpangkalan di Bangkok, Victor Wong pula menyalurkan maklumat berkenaan mangsa kelima Lee Zhi Chong yang turut diselamatkan.

Selepas lebih sebulan dia diselamatkan, Fi masih diselubungi rasa bersalah kerana terjebak dalam penipuan itu. Dia rasa bersalah kerana bersetuju membawa Kamil bersama dan juga rasa bersalah kerana menipu wang orang ramai demi menyelamatkan diri sendiri. Kini, gadis itu menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati apabila mencari rezeki di seberang laut. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -